Forsiktig oppsigelsesbilde

Forsiktig avskjed

Alle kan møte avskjedigelse

Spesielt i denne usikre tiden er det en god sjanse for at avgjørelsen om oppsigelse vil bli tatt av arbeidsgiveren. Imidlertid, hvis arbeidsgiveren ønsker å gå videre med avskjedigelse, må han likevel basere sin avgjørelse på et av de spesifikke grunnene for oppsigelse, begrunne det godt og bevise dets eksistens. Det er åtte uttømmende juridiske grunner for oppsigelse.

Den mest relevante bakken som fortjener oppmerksomhet for øyeblikket er forsvarlig avskjed. Tross alt er virkningen av koronakrisen på selskaper enorm og får konsekvenser ikke bare for måten arbeid kan utføres i selskapet, men også og spesielt for salgsvolumet. Ettersom arbeidet stanser, fortsetter de fleste selskaper å pådra seg kostnader. Snart kan situasjonen oppstå der arbeidsgiveren blir tvunget til å fyre av staben sin. For de fleste arbeidsgivere er lønnskostnadene den høyeste kostnadsposten. Det er riktig at i denne usikre perioden kan arbeidsgivere appellere til Emergency Fund for Employment Bridging (NOW) og lønnskostnadene blir delvis kompensert av regjeringen, slik at arbeidsgiverne ikke vil avskjedige sine ansatte. Imidlertid gjelder beredskapsfondet bare en midlertidig ordning for en periode på maksimalt tre måneder. Etter dette vil denne kompensasjonen i lønnskostnader stoppe, og mange ansatte vil fortsatt måtte møte oppsigelse på grunn av økonomiske årsaker som forverret økonomisk stilling eller tap av arbeid.

Før arbeidsgiver av forretningsmessige årsaker kan fortsette med oppsigelse, må han imidlertid først søke om oppsigelsestillatelse fra UWV. For å være kvalifisert for en slik tillatelse, må arbeidsgiveren:

  • motivere ordentlig årsaken til oppsigelse og demonstrere at en eller flere jobber over en fremtidig periode på 26 uker nødvendigvis vil gå tapt som et resultat av tiltak for effektiv forretningsdrift som igjen er et resultat av forretningsforhold;
  • demonstrere at det ikke er mulig å tilordne den ansatte til en annen passende stilling innen hans selskap;
  • demonstrere at han har overholdt refleksjonsprinsipp, med andre ord den lovbestemte avskjedigelsen; arbeidsgiveren står ikke helt fritt til å velge hvilken ansatt han skal nominere for oppsigelse.

Etter at den ansatte har fått muligheten til å forsvare seg mot dette, bestemmer UWV om den ansatte kan få sparken. Hvis UWV gir tillatelse til avskjedigelse, må arbeidsgiveren si opp ham ved hjelp av et kanselleringsbrev innen fire uker. Når en ansatt ikke er enig i UWVs avgjørelse, kan han sende inn en begjæring til tingretten.

Med tanke på det foregående kan ikke arbeidsgiverens beslutning bare om å ta avskjed, og visse vilkår, som er strenge, gjelder for en gyldig oppsigelse. I tillegg innebærer oppsigelse visse rettigheter og plikter for partene. I den sammenheng er det viktig for partene å ha følgende punkter i tankene:

  • Forbud mot avskjed. Når en ansatt har en arbeidsavtale i en bestemt eller ubestemt periode, får han en viss oppsigelsesvern. Det er tross alt en rekke generelle og spesielle forbud mot oppsigelse som er basert på at arbeidsgiver ikke kan avskjedige sin ansatt, eller bare under spesielle omstendigheter, til tross for grunnene, for eksempel forsvarlig oppsigelse. For eksempel kan arbeidsgiver ikke avskjedige sin ansatt under sykdom. Hvis en ansatt blir syk etter at arbeidsgiver har sendt inn oppsigelsessøknaden til UWV eller en ansatt allerede har kommet seg da oppsigelsestillatelsen ble gitt, gjelder ikke oppsigelsesforbudet og arbeidsgiveren kan fortsatt fortsette med oppsigelse.
  • Overgangsbetaling. Både faste og fleksible ansatte har en lovfestet rett til overgangsbetaling, uavhengig av årsaken. Opprinnelig hadde en ansatt bare rett til overgangskompensasjon etter to år. Med innføringen av WAB fra 1. januar 2020, vil overgangsbetalingen bygges opp fra første arbeidsdag. Arbeidstakere eller ansatte som blir sagt opp i prøvetiden har også rett til en overgangsbetaling. På den annen side vil overgangsbetalingen for ansatte med en arbeidskontrakt på mer enn ti år bli opphevet. Dette betyr at det blir 'billigere' for arbeidsgiveren å avskjedige en ansatt med en langsiktig arbeidsavtale.

Har du spørsmål om oppsigelse? Mer informasjon om begrunnelsen, prosedyrene og tjenestene våre finner du på vår oppsigelsessted. På Law & More Vi forstår at oppsigelse er et av de mest vidtrekkende tiltakene i arbeidsretten som har vidtrekkende konsekvenser for en ansatt så vel som en arbeidsgiver. Derfor bruker vi en personlig tilnærming og sammen med deg kan vi bestemme din situasjon og mulighetene. Har du å gjøre med oppsigelse? Vær så snill og kontakt Law & More. Law & More advokater er eksperter på området oppsigelsesrett og gir deg gjerne juridisk rådgivning eller hjelp under en oppsigelsesprosedyre.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.