Hjelp, jeg er arrestert Image

Hjelp, jeg er arrestert

Når du blir stoppet som mistenkt av en etterforskningsoffiser, har han rett til å fastslå identiteten din slik at han vet hvem han har med å gjøre.

Arrestasjonen av en mistenkt kan imidlertid skje på to måter, på fersken eller ikke på fersk gjerning.

På fersken

Har du blitt oppdaget i ferd med å begå en straffbar handling? Da kan hvem som helst arrestere deg. Når en etterforsker gjør dette, vil betjenten ta deg rett til stedet for avhør. Det første en etterforskningsoffiser vil si til deg når han arresterer deg på fersk gjerning er: «Du har rett til å tie, og du har rett til en advokat». Som mistenkt har du rettigheter når du blir arrestert, og du må ta disse rettighetene til etterretning. Du er for eksempel ikke forpliktet til å svare på spørsmål, en advokat kan bistå deg, du har rett til tolk, og du kan inspisere saksdokumentene dine. Etterforskningsoffiseren har da også rettigheter ved arrestasjonen din. For eksempel kan en etterforskningsoffiser ransake et hvilket som helst sted og undersøke alle klær eller gjenstander du har på deg.

Ikke rødhendt

Dersom du er mistenkt for å ha begått på fersk gjerning, vil du bli pågrepet av en etterforskningsleder etter ordre fra statsadvokaten. Denne mistanken må imidlertid dreie seg om en forbrytelse som det er tillatt forvaring for. Dette er lovbrudd som er idømt fengselsstraff på fire år eller mer. Varetektsfengsling er når en mistenkt holdes i en celle mens han venter på dommerens avgjørelse.

Undersøkelsen

Etter at du er pågrepet, vil du bli tatt med av etterforskningslederen til avhørsstedet. Denne høringen er en foreleggelse for assisterende aktor eller statsadvokaten selv. Etter rettssaken kan aktor bestemme om den mistenkte skal løslates eller holdes tilbake for videre etterforskning. Ved sistnevnte kan du bli varetektsfengslet i inntil ni timer. Med mindre du er mistenkt for en forbrytelse som det er tillatt med varetektsfengsling for, kan du bli varetektsfengslet i inntil ni timer. Det er viktig å vite at tiden mellom 00:00 og 09:00 ikke teller. Så hvis du blir arrestert klokken 23, avsluttes den ni timer lange perioden klokken 00. Etter avhøret hos statsadvokaten kan han ta stilling til om det er lurt å varetektsfengsle deg i lengre tid av hensyn til etterforskningen. Dette kalles varetektsfengsling og er kun mulig for forbrytelser som det er tillatt med varetektsfengsling. Varetektsfengslingen varer i maksimalt tre dager med mindre statsadvokaten anser det påtrengende nødvendig, og i så fall forlenges de tre dagene med ytterligere tre dager. Etter at statsadvokaten har avhørt deg, vil du bli hørt av undersøkende dommer.

Du kan sende inn en begjæring om løslatelse til undersøkende dommer fordi forvaringen var ulovlig. Det betyr at du mener du ikke burde vært varetektsfengslet og ønsker å bli løslatt. Undersøkelsesdommeren kan da ta stilling til dette. Du vil bli løslatt dersom dette innvilges og settes tilbake i politiets varetekt dersom det nektes.

Foreløpig forvaring

Etter varetektsfengslingen kan dommeren gi pålegg om forvaring etter ordre fra statsadvokaten. Dette skjer i et arresthus eller en politistasjon og varer i maksimalt fjorten dager. Forvaringskjennelsen er første fase av varetektsfengsling. Anta at statsadvokaten finner det nødvendig å holde deg i varetekt i lengre tid etter denne perioden. Retten kan i så fall pålegge forvaring etter begjæring fra statsadvokaten. Du blir da varetektsfengslet i maksimalt 90 dager til. Etter dette avgjør retten, og du får vite om du blir straffet eller løslatt. Antall dager du ble tatt i politiets varetekt, varetektsfengsling eller forvaring kalles varetektsfengsling. Dommeren kan ved straffutmålingen beslutte å redusere straffen ved å trekke varetektsfengslingen fra antall dager/måneder/år du må sitte i fengsel.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.