Oppnå nederlandsk statsborgerskap

Oppnå nederlandsk statsborgerskap

Ønsker du å komme til Nederland for å jobbe, studere eller bo hos familien/partneren din? Oppholdstillatelse kan gis dersom du har et legitimt formål med oppholdet. Utlendings- og naturaliseringstjenesten (IND) utsteder oppholdstillatelse for både midlertidig og permanent opphold avhengig av din situasjon.

Etter kontinuerlig lovlig opphold i Nederland på minst fem år, er det mulig å søke om permanent oppholdstillatelse. Hvis noen ekstra strenge betingelser er oppfylt, er det til og med mulig å søke om nederlandsk statsborgerskap gjennom naturalisering. Naturalisering er en kompleks og kostbar søknadsprosedyre som sendes inn til kommunen. Prosedyren kan ta mindre enn ett år til opptil to år. I denne bloggen vil jeg diskutere hvilke vilkår du blant annet må oppfylle for å søke om naturalisering.

Gitt prosedyrens komplekse karakter, er det lurt å ansette en advokat som kan veilede deg gjennom prosessen og fokusere på din spesifikke og individuelle situasjon. Du vil tross alt ikke få tilbake det høye søknadsgebyret ved et negativt vedtak.

statsborgerskap

Forhold

Naturalisering krever at du er 18 år eller eldre og har bodd i Nederland sammenhengende i 5 år eller mer med gyldig oppholdstillatelse. I det øyeblikket du søker om naturalisering er det viktig at du har en av oppholdstillatelsene som er oppført nedenfor:

  • Oppholdstillatelse asyl på ubestemt tid eller vanlig på ubestemt tid;
  • EU-oppholdstillatelse for langvarig opphold;
  • Tidsbegrenset oppholdstillatelse med et ikke-midlertidig oppholdsformål;
  • Oppholdsdokument som familiemedlem til en unionsborger;
  • statsborgerskap i et EU-, EØS- eller sveitsisk land; eller
  • Oppholdsdokument Artikkel 50 Uttaksavtale Brexit (TEU Uttaksavtale) for britiske statsborgere og deres familiemedlemmer.

For et positivt resultat er det også viktig at du ikke utgjør en fare for den offentlige orden eller nasjonal sikkerhet i Nederland. Til slutt bør du være forberedt på å gi avkall på ditt nåværende statsborgerskap, hvis mulig, med mindre du kan påberope deg en fritaksgrunn.

Dessuten, selv om det er et alderskrav, er det mulig for barna dine å naturalisere seg med deg under visse betingelser.

Nødvendige dokumenter

For å søke om nederlandsk statsborgerskap må du – bortsett fra en gyldig oppholdstillatelse eller annet bevis på lovlig opphold – være i besittelse av gyldig identifikasjon som pass. Det skal også fremvises fødselsattest fra opprinnelseslandet. Det kreves også fremleggelse av integreringsvitnemål, annet integreringsbevis eller bevis på (delvis) fritak eller dispensasjon fra integreringskravet.

Kommunen vil bruke Basisregistratie Personen (BRP) for å sjekke hvor lenge du faktisk har bodd i Nederland.

Be

Naturalisering bør søkes hos kommunen. Du bør være forberedt på å gi avkall på ditt nåværende statsborgerskap hvis mulig - i tilfelle en positiv avgjørelse.

IND har 12 måneder på seg til å avgjøre søknaden din. I brevet fra IND vil det angis innen hvilken frist de skal ta stilling til søknaden din. Vedtaksperioden starter når du har betalt søknadsgebyret. Etter å ha mottatt en positiv avgjørelse, må det tas oppfølging for å faktisk anta nederlandsk statsborgerskap. Dersom vedtaket er negativt, kan du protestere mot vedtaket innen 6 uker.

Opsjonsprosedyre

Det er mulig å skaffe seg nederlandsk statsborgerskap på den enklere og raskere måten, nemlig ved valg. For mer informasjon om dette, se bloggen vår om opsjonsprosedyren.

Kontakt

Har du spørsmål angående utlendingsrett eller ønsker du at vi skal hjelpe deg videre med søknaden om naturalisering? Ta da gjerne kontakt med Aylin Selamet, advokat på Law & More at aylin.selamet@lawandmore.nl eller Ruby van Kersbergen, advokat ved Law & More at ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl eller ring oss på +31 (0)40-3690680.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.