Skilsmisse gjennom mekling

Skilsmisse gjennom mekling

Skilsmisse ledsages ofte av uenighet mellom partnere. Når du og partneren din skilles og ikke kan være enige med hverandre, vil det oppstå konflikter som i noen tilfeller til og med kan eskalere. En skilsmisse kan noen ganger få frem det dårlige hos noen på grunn av sine følelser. I et slikt tilfelle kan du ringe inn en advokat for å få din juridiske rett. Han vil kunne starte rettsforhandlinger på dine vegne. Det er imidlertid en god sjanse for at barna dine, for eksempel, kan lide mye som et resultat. For å unngå disse spenningene kan du også velge skilsmisse ved hjelp av mekling. I praksis omtales dette ofte som skilsmissemegling.

Skilsmisse gjennom mekling

Hva er mekling?

Den som har en tvist, vil bli kvitt den så snart som mulig. Ofte har en tvist allerede nådd et så høyt nivå at begge parter ikke lenger ser en løsning. Mekling kan endre det. Mekling er felles løsning på en tvist ved hjelp av en nøytral konfliktformidler: mekleren. Mer informasjon om mekling generelt finner du på vår formidlingsside.

Hva er fordelene med skilsmissemegling?

En dårlig arrangert skilsmisse kan føre til sorg og frustrasjon i årene som kommer. Mekling er en måte å komme til en felles løsning i samråd på, for eksempel om hvordan man skal takle barna, fordelingen av pengene, mulig underholdsbidrag og avtaler om pensjonen.
Når parter kan komme til avtaler i en meklingsprosess, vil vi inkludere dette i en forliksavtale. Deretter kan avtalene som er inngått ratifiseres av retten.

I en skilsmisse der partene møter hverandre i retten, vil en av partene ofte ha sin måte og den andre parten er som den taper. I mekling er det ingen tapere. Ved mekling blir det forsøkt å løse problemer sammen, slik at det oppstår en vinn-vinn-situasjon for begge parter. Dette er spesielt viktig i tilfelle parter vil måtte forholde seg til hverandre mye etter skilsmissen. Tenk for eksempel på situasjonen som barn er involvert. I så fall er det viktig at eks-partnere fremdeles kan gå gjennom en dør etter skilsmissen. En annen fordel med mekling er at den ofte er billigere og mindre tyngende enn lange rettsforhandlinger.

Hvordan fungerer mekling?

Ved mekling snakker parter med hverandre under veiledning av en profesjonell mekler. Mekleren er en uavhengig mekler som sammen med partene ser etter en løsning som er akseptabel for alle. Mekleren ser ikke bare på den juridiske siden av saken, men også på eventuelle underliggende problemer. Partene kommer deretter til en felles løsning, som mekleren registrerer i en forliksavtale. Mekleren gir ikke uttrykk for en mening. Mekling er derfor basert på viljen til å oppnå avtaler sammen, i tillit. Denne meklingsprosessen er jevnere enn en rettssak. Nå som avtalene er laget sammen, er det også større sjanse for at partene holder seg til dem.

Megleren sørger for at begge parter kan fortelle sin egen historie og at hverandre blir lyttet til. Under samtalene med mekleren vil det være tilstrekkelig oppmerksomhet for følelsene til partene. Følelsene må diskuteres før gode avtaler kan gjøres. I tillegg sørger en mekler for at avtalene som er inngått av partene er juridisk korrekte.

De fire trinnene i mekling

  1. Inntaksintervjuet. I det første intervjuet forklarer mekleren tydelig hva mekling er. Da signerer partene en meklingsavtale. I denne avtalen er partene enige om at samtalene er konfidensielle, at de vil delta frivillig og at de vil delta aktivt i samtalene. Partene står fritt til å bryte av meklingsprosessen når som helst.
  2. Rekognoseringsfasen. Under ledelse av mekleren analyseres konflikten inntil alle synspunkt og interesser er klare.
  3. Forhandlingsfasen. Begge parter kommer med mulige løsninger. De husker at løsningen må være god for begge parter. På denne måten blir nødvendige avtaler inngått.
  4. Gjør avtaler. Mekleren vil etter hvert legge alle disse avtalene ned på papiret i for eksempel en forliksavtale, en foreldreplan eller en skilsmissepakt. Dette blir deretter forelagt retten for ratifisering.

Ønsker du også å ordne skilsmissen din ved å lage felles ordninger? Eller vil du vite om mekling kan være en god løsning for deg? Ta gjerne kontakt med vårt kontor. Vi hjelper deg gjerne med å ta et valg for mekling.  

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.