Oppsigelse under prøvetid bilde

Oppsigelse i prøvetiden

I løpet av en prøvetid kan arbeidsgiver og arbeidstaker bli kjent. Arbeidstakeren kan se om arbeidet og selskapet er etter hans eller hennes smak, mens arbeidsgiveren kan se om arbeidstakeren er egnet for jobben. Dessverre kan dette føre til oppsigelse for den ansatte. Kan arbeidsgiveren si opp en arbeidstaker av en eller annen grunn innen prøvetiden? I denne bloggartikkelen forklarer vi hva du kan forvente som arbeidstaker eller arbeidsgiver. Vi vil først diskutere når en prøvetid oppfyller lovkravene. Deretter blir reglene om oppsigelse i prøvetiden diskutert.

Juridisk prøvetid

Ettersom andre krav gjelder for oppsigelser innen prøvetiden enn for oppsigelser utenfor prøvetiden, er det først og fremst relevant om prøvetiden oppfyller lovens krav. For det første må prøvetiden være den samme for begge parter. For det andre må prøvetiden avtales skriftlig. Dette kan for eksempel avtales i (kollektiv) arbeidsavtale.

Testperiodenes lengde

I tillegg må prøvetiden ikke være lengre enn lovlig tillatt. Dette avhenger av varigheten på arbeidsavtalen. For eksempel sier loven at ingen prøvetid kan gjelde i tilfelle en arbeidsavtale på 6 måneder eller mindre. Hvis arbeidsavtalen har en varighet på mindre enn 1 år, men er lengre enn 6 måneder, gjelder maksimalt 1 måned. Hvis kontrakten inngås for 2 år eller lenger (f.eks. På ubestemt tid), gjelder en maksimumsperiode på 2 måneder.

Prøveperiode i ny arbeidsavtale med samme arbeidsgiver

Det fremgår også av loven at en prøvetid i en ny arbeidsavtale med samme arbeidsgiver i utgangspunktet ikke er tillatt, med mindre den nye arbeidsavtalen helt klart krever forskjellige ferdigheter eller ansvarsområder. En ny prøvetid kan ikke inkluderes hvis det samme arbeidet involverer en etterfølgende arbeidsgiver (f.eks. Midlertidig ansettelse). Konsekvensen av dette er at en prøvetid i utgangspunktet bare kan avtales en gang.

Prøveperioden oppfyller ikke lovkravene

Hvis en prøvetid ikke oppfyller lovkravene (f.eks. Fordi den er lengre enn tillatt), anses den å være ugyldig. Dette betyr at prøvetiden ikke eksisterer. Dette har konsekvenser for gyldigheten av en oppsigelse, fordi vanlige juridiske regler om oppsigelse søke om. Dette er underlagt strengere krav enn oppsigelse i prøvetiden.

Oppsigelse i prøvetiden

Hvis en prøvetid oppfyller lovkravene beskrevet ovenfor, gjelder en mer fleksibel oppsigelsesordning. Dette betyr at arbeidsavtalen kan sies opp når som helst innen prøvetiden uten et juridisk rimelig oppsigelsesgrunnlag. Som et resultat kan arbeidstakeren også bli avskjediget i prøveperioden i tilfelle sykdom, og har i dette tilfellet ikke krav på lengre prøvetid. Ved avslutning av arbeidskontrakten er en muntlig uttalelse tilstrekkelig, selv om det er å foretrekke å bekrefte dette skriftlig. Oppsigelse av arbeidskontrakten i prøvetiden kan skje på både disse og arbeidsgiverens vilkår. Dette er også mulig hvis den ansatte ennå ikke har startet sitt arbeid. Ved oppsigelse innen prøvetiden er ikke arbeidsgiveren forpliktet til å fortsette å betale lønn, og dessuten (med unntak av tvingende omstendigheter) er han ikke forpliktet til å betale erstatning.

Årsak til oppsigelse

Arbeidsgiveren er ikke forpliktet til å begrunne når han eller hun sier opp arbeidsavtalen. På forespørsel fra den ansatte må arbeidsgiveren imidlertid forklare dette. Det samme gjelder arbeidstakeren hvis arbeidsgiveren ønsker en motivasjon for oppsigelsen. Motivasjonen for oppsigelsen må gis skriftlig.

Rett til ytelser

Hvis en ansatt velger å trekke seg i løpet av prøvetiden, har han eller hun ikke rett til WW-fordel. Imidlertid kan han eller hun ha krav på sosialhjelpsstønad fra kommunen. Hvis en ansatt blir sagt opp på grunn av sykdom, kan han eller hun ha rett til ytelse i henhold til sykdomsloven (Ziektewet).

Diskriminering

Arbeidsgiveren er imidlertid forpliktet til å overholde forbudet mot diskriminering ved avslutning av arbeidsavtalen. Derfor kan arbeidsgiveren ikke si opp kontrakten i forbindelse med kjønn (f.eks. Graviditet), rase, religion, legning, funksjonshemming eller kronisk sykdom. Det er imidlertid aktuelt her at oppsigelse innen prøvetiden under graviditet eller kronisk sykdom er tillatt i forbindelse med en generell oppsigelsesårsak.

Hvis oppsigelsen er diskriminerende, kan den annulleres av tingretten. Dette må rekvireres innen to måneder etter oppsigelsen. For at en slik anmodning skal imøtekommes, må det være alvorlig skyld fra arbeidsgiverens side. Hvis domstolen bestemmer til fordel for den ansatte, skylder arbeidsgiveren lønnen, ettersom oppsigelsesvarselet anses som ugyldig. Arbeidsgiveren er ikke forpliktet til å erstatte skaden. I stedet for annullering er det også mulig, i tilfelle diskriminerende oppsigelse, å kreve rettferdig erstatning. I så fall er det ikke nødvendig å bevise noen alvorlig vanære.

Står du overfor en oppsigelse eller har til hensikt å si opp en ansatt i en prøvetid? I så fall kan du kontakte Law & More. Våre advokater er eksperter innen arbeidsrettslige og vil gjerne gi deg juridisk rådgivning eller bistand under saksbehandlingen. Har du spørsmål om tjenestene våre eller om oppsigelse? Mer informasjon finner du også på nettstedet vårt: oppsigelse. sted.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.