Opphavsrett til bilder

Opphavsrett til bilder

Alle tar bilder nesten hver dag. Men knapt noen tar hensyn til det faktum at en immateriell rett i form av opphavsrett hviler på hvert fotografi som tas. Hva er copyright? Og hva med for eksempel copyright og sosiale medier? Tross alt er i dag antall bilder tatt som senere vises på Facebook, Instagram eller Google større enn noen gang. Disse bildene er deretter tilgjengelig online for et stort publikum. Hvem har da fortsatt opphavsretten til bildene? Og har du lov til å legge ut bilder på sosiale medier hvis det er andre mennesker på bildene dine? Disse spørsmålene blir besvart i bloggen nedenfor.

Opphavsrett til bilder

opphavsrett

Loven definerer copyright slik:

"Opphavsrett er den enerett som skaperen av et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk, eller hans etterfølgere i tittel, har til å publisere og reprodusere det, underlagt de begrensninger som er pålagt ved lov."

I lys av den juridiske definisjonen av opphavsrett, har du som skaper av bildet to eksklusive rettigheter. Først og fremst har du en utnyttelsesrett: retten til å publisere og multiplisere bildet. I tillegg har du en copyright-rettighet: retten til å protestere mot publiseringen av bildet uten å nevne navnet ditt eller annen betegnelse som produsent og mot noen endring, endring eller lemlestelse av bildet ditt. Opphavsretten tilkommer automatisk skaperen fra det øyeblikket verket er opprettet. Hvis du tar et bilde, vil du automatisk og lovlig skaffe deg copyright. Så du trenger ikke å registrere deg eller søke om opphavsrett hvor som helst. Opphavsretten er imidlertid ikke gyldig på ubestemt tid og utløper sytti år etter at skaperen døde.

Copyright og sosiale medier

Fordi du har copyright som produsent av bildet, kan du bestemme deg for å legge ut bildet ditt på sosiale medier og dermed gjøre det tilgjengelig for et bredt publikum. Det skjer ofte. Opphavsretten din påvirkes ikke av å legge ut bildet på Facebook eller Instagram. Likevel kan slike plattformer ofte bruke bildene dine uten tillatelse eller betaling. Blir brudd på opphavsretten din? Ikke alltid. Vanligvis gir du bort bruksrettighetene til bildet du legger ut på nettet via en lisens til en slik plattform.

Hvis du laster opp et bilde på en slik plattform, gjelder ofte "bruksvilkår". Bruksvilkårene kan inneholde bestemmelser som, etter din avtale, autoriserer du plattformen til å publisere og reprodusere bildet ditt på en bestemt måte, for et bestemt formål og eller i et bestemt område. Hvis du godtar slike vilkår, kan plattformen legge ut bildet ditt online under eget navn og bruke det til markedsføringsformål. Hvis du sletter bildet eller kontoen din som du legger ut bildene på, opphører plattformens rett til å bruke bildene dine i fremtiden. Dette gjelder ofte ikke kopier av bildene dine som tidligere er laget av plattformen, og plattformen kan fortsette å bruke disse kopiene under visse omstendigheter.

Et brudd på opphavsretten er bare mulig hvis det blir publisert eller gjengitt uten din tillatelse som forfatteren. Som et resultat kan du som selskap eller som person lide skade. Hvis noen andre fjerner bildet ditt fra Facebook- eller Instagram-kontoen, og bruker det uten tillatelse eller noen omtale av kilden på deres egen webside / konto, kan opphavsretten din ha blitt krenket, og du som skaper kan iverksette tiltak mot den . Har du spørsmål om din situasjon i denne forbindelse, vil du registrere din copyright eller beskytte arbeidet ditt mot personer som krenker din copyright? Så kontakt advokatene til Law & More.

Portrettrettigheter

Selv om produsenten av bildet har opphavsretten og dermed to eksklusive rettigheter, er disse rettighetene ikke absolutte under visse omstendigheter. Er det andre mennesker på bildet også? Da må produsenten av bildet ta hensyn til de fotograferte personers rettigheter. Personene på bildet har portrettrettigheter som har tilknytning til publiseringen av portrettet som ble laget av ham / henne. Portrett er når personen på bildet kan gjenkjennes, selv om ansiktet ikke er synlig. En karakteristisk holdning eller et miljø kan være tilstrekkelig.

Ble bildet tatt på vegne av personen som ble fotografert, og ønsker produsenten å publisere bildet? Da trenger produsenten tillatelse fra den fotograferte personen. Hvis tillatelse mangler, kan det hende at bildet ikke blir offentliggjort. Er det ingen oppgave? I så fall kan den fotograferte på bakgrunn av sin portrettrett motsette seg publiseringen av bildet hvis han kan påvise en rimelig interesse for å gjøre det. Ofte inkluderer rimelig interesse personvern eller kommersielle argumenter.

Ønsker du mer informasjon om opphavsrett, portrettrettigheter eller våre tjenester? Så kontakt advokatene til Law & More. Våre advokater er eksperter på området åndsverk og hjelper deg gjerne.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.