Kontakt med barnet ditt under koronakrisebildet

Kontakt med barnet ditt under Corona-krisen

Nå som koronaviruset også har brutt ut i Nederland, øker bekymringene til mange foreldre. Som foreldre kan du nå komme over et par spørsmål. Har barnet ditt fortsatt lov til å gå til eksen din? Kan du holde barnet ditt hjemme selv om han eller hun skulle være hos mamma eller pappa i helgen? Kan du kreve å se barna dine hvis din eks-partner ønsker å holde dem hjemme nå på grunn av koronakrisen? Dette er selvfølgelig en veldig spesiell situasjon for alle som vi aldri har opplevd før, så dette reiser spørsmål for oss alle uten klare svar.

Prinsippet i vår lov er at et barn og en forelder har rett til å omgås hverandre. Derfor er foreldrene ofte bundet til en avtalt kontaktordning. Imidlertid lever vi i eksepsjonelle tider nå. Vi har ikke opplevd noe lignende før, som et resultat av at det ikke er entydige svar på spørsmålene ovenfor. Under dagens omstendigheter er det viktig å vurdere hva som er best for barna dine ut fra rimelighet og rettferdighet for hver spesifikke situasjon.

Hva skjer når en komplett lockdown blir kunngjort i Nederland? Gjelder fortsatt den avtalte kontaktordningen?

For øyeblikket er svaret på dette spørsmålet ikke klart ennå. Når vi tar Spania som eksempel, ser vi at der (til tross for sperren) er det lov for foreldrene å fortsette å bruke kontaktopplegget. Så det er eksplisitt tillatt for foreldrene i Spania, for eksempel å hente barna eller ta dem med til den andre forelderen. I Nederland er det for øyeblikket ingen spesifikke regler for kontaktopplegg under koronaviruset.

Er coronavirus en gyldig grunn til ikke å la barnet ditt gå til den andre forelderen?

I henhold til RIVM-retningslinjene skal alle være hjemme så mye som mulig, unngå sosiale kontakter og holde en avstand på halvannen meter fra andre. Det kan tenkes at du ikke vil la barnet ditt gå til den andre forelderen fordi han eller hun for eksempel har vært i et høyrisikosområde eller har et yrke i helsevesenet som øker risikoen for at han eller hun blir smittet med korona.

Det er imidlertid ikke tillatt å bruke koronaviruset som en 'unnskyldning' for å hindre kontakten mellom barna og den andre forelderen. Selv i denne eksepsjonelle situasjonen er du forpliktet til å oppmuntre til kontakt mellom barna og den andre forelderen så mye som mulig. Det er imidlertid viktig at du holder hverandre informert hvis for eksempel barna dine viser symptomer på sykdom. Hvis det ikke er mulig for deg å hente og ta med barna i løpet av denne spesielle perioden, kan du midlertidig bli enige om alternative måter å la kontakten skje så mye som mulig. For eksempel kan du tenke på omfattende kontakt via Skype eller Facetime.

Hva kan du gjøre hvis den andre forelderen nekter kontakten med barnet ditt?

I denne eksepsjonelle perioden er det vanskelig å håndheve kontaktordningen, så lenge tiltakene fra RIVM er i kraft. Det er derfor det er lurt å konsultere med den andre forelderen og sammen bestemme hva som er best for barna dine, men også for din egen helse. Hvis gjensidig konsultasjon ikke hjelper deg, kan du også ringe inn hjelp fra en advokat. Normalt kan det i et slikt tilfelle settes i gang en samtaleprosedyre for å håndheve kontakten gjennom en advokat. Spørsmålet er imidlertid om du kan starte en prosedyre for dette under nåværende forhold. I løpet av denne eksepsjonelle perioden er domstolene stengt, og bare hastesaker behandles. Så snart tiltakene angående coronavirus er løftet og den andre forelderen fortsetter å frustrere kontakten, kan du ringe inn en advokat for å håndheve kontakten. Advokatene til Law & More kan hjelpe deg i denne prosessen! Under koronavirus-tiltakene kan du også kontakte advokatene til Law & More for en konsultasjon med din eks-partner. Våre advokater kan sikre at du kan nå en minnelig løsning sammen med din eks-partner.

Har du et spørsmål om kontaktoppleggene med barnet ditt, eller vil du snakke med eks-partneren din under tilsyn av en advokat for å komme til en minnelig løsning? Ta gjerne kontakt Law & More.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.