Erstatning for skade på flyforsinkelsen

Erstatning for skade på flyforsinkelsen

Siden 2009, i tilfelle en forsinket flytur, står du som passasjer ikke lenger tomhendt. I Sturgeon-dommen utvidet EU-domstolen faktisk flyselskapenes plikt til å betale erstatning. Siden den gang har passasjerer hatt fordel av kompensasjon ikke bare i tilfelle avbestilling, men også i tilfelle forsinkelser i flyet. Domstolen har avgjort at flyselskapene i begge tilfeller bare har en margin på tre timer å avvike fra den opprinnelige timeplanen. Overskrides flyselskapet den aktuelle marginen, og ankommer du destinasjonen mer enn tre timer for sent? I så fall må flyselskapet kompensere deg for forsinkelsesskadene.

Imidlertid, hvis flyselskapet kan bevise at det ikke er ansvarlig for den aktuelle forsinkelsen, og dermed bevise eksistensen av ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått, er det ikke forpliktet til å betale erstatningen for forsinkelsen på mer enn tre timer. Med tanke på juridisk praksis er omstendighetene sjelden ekstraordinære. Dette er bare tilfelle når det gjelder:

  • veldig dårlige værforhold (for eksempel uvær eller plutselig vulkanutbrudd)
  • naturkatastrofer
  • terrorisme
  • medisinsk nødhjelp
  • uanmeldte streik (f.eks. av flyplassansatte)

Domstolen anser ikke tekniske feil på flyet som en omstendighet som kan betraktes som ekstraordinær. Ifølge nederlandsk domstol er ikke streik fra flyselskapets eget personale dekket av slike omstendigheter. I slike tilfeller har du som passasjer rett og slett rett til kompensasjon.

Har du krav på erstatningen, og er det ingen ekstraordinære omstendigheter?

I så fall må flyselskapet betale kompensasjonen til deg. Derfor trenger du ikke å godta et annet mulig alternativ, for eksempel en kupong, som flyselskapet presenterer for deg. Under visse omstendigheter har du imidlertid også rett til omsorg og / eller overnatting, og flyselskapet må legge til rette for dette.

Kompensasjonsbeløpet kan generelt variere fra 125, - til 600, - euro per passasjer, avhengig av lengden på flyturen og lengden på forsinkelsen. Ved forsinkelser på flyreiser under 1500 km kan du stole på 250, - euro-kompensasjon. Hvis det gjelder fly mellom 1500 og 3500 km, kan kompensasjon på 400, - euro anses som rimelig. Flyr du mer enn 3500 km, kan kompensasjonen for mer enn tre timers forsinkelse utgjøre 600, - euro.

Til slutt, med hensyn til kompensasjonen som nettopp er beskrevet, er det en annen viktig betingelse for deg som passasjer. Du har faktisk bare rett til erstatning for forsinkelsesskader hvis din flyforsinkelse faller inn under Europeisk forskrift 261/2004. Dette er tilfelle når flyreisen avgår fra et EU-land, eller når du flyr til et land innen EU med et europeisk flyselskap.

Opplever du en forsinkelse på flyreisen, vil du vite om du har krav på erstatning for skade forårsaket av forsinkelse, eller har du tenkt å gjøre noe mot flyselskapet? Ta kontakt med advokatene på Law & More. Våre advokater er eksperter på området forsinkelsesskader og gir deg gjerne råd.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.