Kollektive krav i tilfelle masseskader

Kollektive krav i tilfelle masseskader

Starter 1st fra januar 2020 vil den nye loven fra minister Dekker tre i kraft. Den nye loven innebærer at borgere og selskaper som lider enorme tap, er i stand til å saksøke sammen for erstatning av tapet. Masseskade er skade påført av en stor gruppe ofre. Eksempler på dette er fysiske skader forårsaket av farlige medisiner, økonomisk skade forårsaket av manipulering av biler eller materiell skade forårsaket av jordskjelv som følge av gassproduksjon. Fra nå av kan slik masseskade behandles kollektivt.

Kollektivt ansvar i retten

I Nederland er det i mange år mulig å etablere kollektivt ansvar i retten (kollektiv handling). Dommeren kunne bare bestemme ulovlige handlinger; For skadene måtte fortsatt alle ofrene starte en individuell prosedyre. I praksis er en slik prosedyre vanligvis kompleks, tidkrevende og kostbar. I de fleste tilfeller kompenserer ikke kostnadene og tiden som er involvert i en individuell prosedyre tapene.

Kollektive krav i tilfelle masseskader

Det er også muligheten for å få et kollektivt oppgjør mellom en interessegruppe og en tiltalt part, erklært universelt i retten for alle ofre basert på Collective Mass Claims Settlement Act (WCAM). Ved hjelp av et kollektivoppgjør kan en interessegruppe hjelpe en gruppe ofre, for eksempel å oppnå et forlik slik at de kan få kompensasjon for tapet. Imidlertid, hvis partiet som forårsaker skaden ikke samarbeider, vil ofrene fortsatt være tomme hender. Ofrene må deretter gå til retten hver for å kreve erstatning basert på artikkel 3: 305a i den nederlandske borgerloven.

Med ankomsten av massekravforliket i lov om kollektiv handling (WAMCA) den første januar 2020, har mulighetene for en kollektiv aksjon blitt utvidet. Med virkning fra den nye loven kan dommeren uttale en dom for kollektive skader. Dette betyr at hele saken kan avgjøres i en felles prosedyre. På denne måten vil partene få klarhet. Fremgangsmåten blir deretter forenklet, sparer tid og penger, forhindrer også endeløs rettstvist. Slik kan en løsning finnes for en stor gruppe ofre.

Ofrene og partene er ofte forvirret og utilstrekkelig informert. Dette betyr at ofrene ikke vet hvilke organisasjoner som er pålitelige og hvilken interesse de representerer. Basert på juridisk beskyttelse av ofrene, er vilkårene for kollektive handlinger skjerpet. Ikke alle interessegrupper kan bare begynne å inngi et krav. Den interne organisasjonen og økonomien til en slik organisasjon må være i orden. Eksempler på interessegrupper er Forbrukerforeningen, sammenslutning av aksjonærer og spesielt etablerte organisasjoner for en kollektiv handling.

Endelig vil det være et sentralt register for kollektive krav. På denne måten kan ofrene og (representative) interessegrupper bestemme om de vil starte en kollektiv aksjon for samme hendelse. Dommerrådet vil være innehaver av det sentrale registeret. Registeret vil være tilgjengelig for alle.

Oppgjør av massekrav er uvanlig komplisert for alle involverte parter, derfor anbefales det å ha juridisk støtte. Teamet til Law & More har bred kompetanse og erfaring i håndtering og overvåking av massekravspørsmål.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.