Bo i ekteskapet under og etter skilsmissen

Bo i ekteskapet under og etter skilsmissen

Hvem har lov til å bo i ekteskapets hjem under og etter skilsmissen?

Etter at ektefeller har bestemt seg for å skilles, viser det seg ofte at det ikke lenger er mulig å fortsette å bo sammen under ett tak i ekteskapets hjem. For å unngå unødvendige spenninger, må en av partene gå av. Ektefellene klarer ofte å inngå avtaler om dette sammen, men hva er mulighetene hvis dette ikke er mulig?

Bruk av ekteskapets hjem under skilsmissesaken

Hvis skilsmissesaksbehandlingen ennå ikke er avsluttet i retten, kan det stilles krav om foreløpige tiltak i separat forhandling. Et midlertidig forføyning er en slags nødprosedyre der en dom blir avsagt for skilsmissesakets varighet. En av bestemmelsene som kan etterspørres er eksklusiv bruk av ekteskapets hjem. Dommeren kan da bestemme at den eksklusive bruken av ekteskapets hjemmet blir gitt til en av ektefellene, og at den andre ektefellen ikke lenger har lov til å komme inn i hjemmet.

Noen ganger kan begge ektefeller også be om eksklusiv bruk av ekteskapet. I et slikt tilfelle vil dommeren avveie interessene og avgjøre på det grunnlag hvem som har mest rett og interesse i å få bruk av boligen. Domstolens avgjørelse vil ta hensyn til alle omstendighetene i saken. For eksempel: hvem har de beste mulighetene for å bli midlertidig et annet sted, som tar seg av barna, er en av partnerne for hans eller hennes arbeid knyttet til huset, er det spesielle fasiliteter i huset for funksjonshemmede osv. Etter retten har tatt en avgjørelse, må ektefellen som bruksretten ikke er gitt til forlate huset. Denne ektefellen får ikke komme inn i ekteskapshjemmet etterpå uten tillatelse.

Fuglehekk

I praksis er det stadig mer vanlig at dommere velger metoden for fuglevern. Dette betyr at barna til partene blir i huset, og at foreldrene blir i ekteskapets hjem etter tur. Foreldrene kan bli enige om en besøksordning der barnas omsorgsdager er delt. Foreldrene kan deretter bestemme på grunnlag av besøksordningen hvor de skal bo i ekteskapets hjem, når og hvem som skal bo andre steder på disse dagene. En fordel med fuglefjell er at barna vil ha en så stille situasjon som mulig fordi de vil ha en fast base. Det vil også være lettere for begge ektefeller å finne et hjem for seg selv i stedet for et hjem for hele familien.

Bruk av ekteskapets hjem etter skilsmissen

Det kan noen ganger skje at skilsmissen er blitt uttalt, men at partene fortsatt fortsetter å diskutere hvem som får lov til å bo i ekteskapets hjem til den er definitivt delt. I dette tilfellet, for eksempel, kan den parten som bodde i huset da skilsmissen ble registrert i sivilstatusjournalene søke retten for å få lov til å fortsette å bo i dette huset i en periode på seks måneder til unntak av annen eksmann. Partiet som kan fortsette å bruke ekteskapets hjem, må i de fleste tilfeller betale et belegg for avreisende. Seks måneder starter fra det øyeblikket skilsmissen er registrert i sivilstatusjournalen. Ved slutten av denne perioden har begge ektefeller i prinsippet rett til å bruke ekteskapets hjem igjen. Hvis huset fortsatt er delt etter denne seks måneder, kan partene be kantonale dommer om å avgjøre bruken av huset.

Hva skjer med eierskapet til huset etter skilsmissen?

I forbindelse med skilsmissen vil partene også måtte bli enige om inndelingen av huset hvis de har huset i felleseie. I så fall kan boligen tildeles en av partene eller selges til en tredjepart. Det er viktig at det blir gjort gode avtaler om salgs- eller overtakelsespris, deling av merverdien, som bærer gjenværende gjeld og frigjøring fra solidaransvar for pantegjeld. Hvis du ikke kan komme til enighet sammen, kan du også henvende deg til retten med forespørselen om å dele huset til en av partene eller for å fastslå at huset må selges. Hvis du bor sammen i en utleiebolig, kan du be dommeren om å gi husleien til eiendommen til en av partene.

Er du involvert i en skilsmisse og diskuterer du bruken av ekteskapets hjem? Da kan du selvfølgelig kontakte kontoret vårt. Våre erfarne advokater vil gi deg råd.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.