Når har du lov til å si opp partnerens underholdsplikt?

Når har du lov til å si opp partnerens underholdsplikt?

Hvis retten etter en skilsmisse bestemmer at du er forpliktet til å betale underholdsbidrag til din tidligere partner, er dette bundet til en viss tidsperiode. Til tross for denne tidsperioden, skjer det i praksis ofte at du etter en tid ensidig kan redusere eller til og med avslutte underholdsbidraget helt. Er du forpliktet til å betale underholdsbidrag til eks-partneren din, og har du for eksempel funnet ut at han eller hun bor sammen med en ny partner? I så fall har du en grunn til å si opp underholdsplikten. Du må imidlertid kunne bevise at det er samliv. Hvis du har mistet jobben eller på annen måte har mindre økonomisk kapasitet, er dette også en grunn til å redusere underholdsbidraget. Hvis din tidligere partner ikke godtar en endring eller avslutter underholdsbidraget, kan du ordne dette i retten. Du trenger en advokat for å gjøre dette. En advokat må sende inn en søknad om dette for retten. Basert på denne søknaden og motpartens forsvar, vil retten ta en avgjørelse. Law & Moreskilsmisseadvokater er spesialiserte i spørsmål knyttet til partnerunderholdsbidrag. Hvis du mener at din tidligere partner ikke lenger har lov til å motta underholdsbidrag, eller hvis du mener at beløpet bør reduseres, kan du kontakte våre erfarne advokater direkte slik at du ikke betaler underholdsbidrag unødvendig.

Når har du lov til å si opp partnerens underholdsplikt?

Plikten til å opprettholde din eks-partner kan ende på følgende måter:

  • En av eks-partnerne dør;
  • Mottakeren av underholdsmålet gifter seg på nytt, samboer eller inngår et registrert partnerskap;
  • Mottakeren av underholdsbidrag har selv nok inntekt, eller den som er pliktig til å betale underholdsbidrag kan ikke lenger betale underholdsbidrag;
  • Den gjensidig avtalte termen eller den juridiske termen utløper.

Oppsigelse av plikten til å betale underholdsbidrag har store konsekvenser for underholdsmottakeren. Han eller hun vil måtte gå glipp av et visst beløp per måned. Dommeren vil derfor foreta en nøye vurdering før et slikt vedtak tas.

Nytt forhold eks-partner

Et vanlig diskusjonspunkt i praksis gjelder samliv med mottakeren. For å avslutte underholdsbidrag, må det være et samboerskap 'som om de var gift' eller som om de var i et registrert partnerskap. Det er bare et samboerskap som om de var gift når samboerne har en felles husstand, når de har et affektivt forhold som også er varig og når det viser seg at samboerne tar vare på hverandre. Det må derfor være et langsiktig samliv, et midlertidig forhold har ikke dette formålet. Om alle disse kravene er oppfylt avgjøres ofte av en dommer. Dommeren vil tolke kriteriene på en begrenset måte. Dette betyr at dommeren ikke enkelt bestemmer at det er samliv som om de var gift. Hvis du vil avslutte forpliktelsen til underholdsbidrag, må du bevise samlivet.

Hvis det virkelig er tilfelle å 'bo sammen igjen' med en ny partner, har personen som har rett til partnerunderhold, definitivt mistet sin rett til underholdsbidrag. Dette er også tilfelle når eks-partnerens nye forhold brytes av igjen. Derfor kan du ikke være forpliktet til å betale underholdsbidrag til din tidligere partner på nytt, fordi hans eller hennes nye forhold er avsluttet.

Nytt forholdet underholdsbetaler

Det er også mulig at du som en underholdsbetaler får en ny partner du vil gifte deg med, samboer eller inngå et registrert partnerskap med. I så fall, i tillegg til din forpliktelse til å betale underholdsbidrag til din ex-partner, vil du også ha en vedlikeholdsplikt overfor din nye partner. I noen situasjoner kan dette føre til en reduksjon i mengden underhold som skal betales til din eks-partner, fordi bæreevnen din må deles mellom to personer. Avhengig av inntekten din, kan dette også bety at du kan avslutte underholdsplikten overfor din eks-partner, fordi betalingsevnen din er utilstrekkelig.

Å fullføre partnerens underholdsplikt sammen

Hvis eks-partneren din er enig i oppsigelsen av partner-underholdsbidraget, kan du få dette nedfelt i en skriftlig avtale. Law & MoreAdvokater kan lage en formell avtale for deg. Denne avtalen må deretter signeres av deg og din tidligere partner.

Gjør ordninger for partner underholdsbidrag

Du og eks-partneren din står fritt til å avtale varigheten og mengden av underholdet av partneren sammen. Hvis det ikke er avtalt noe om varigheten av underholdsbidrag, gjelder den juridiske betegnelsen automatisk. Etter denne perioden slutter plikten til å betale underholdsbidrag.

Den juridiske betegnelsen for partnerskapsopphold

Hvis du er skilt før 1. januar 2020, er maksimal varighet av partnerskapsopphold 12 år. Hvis ekteskapet ikke har vart lenger enn fem år og du ikke har noen barn, er underholdstiden lik ekteskapets varighet. Disse juridiske vilkårene gjelder også ved slutten av et registrert partnerskap.

fra 1. januar 2020 er det andre regler som gjelder. Hvis du er skilt etter 1. januar 2020, er underholdsperioden lik halvparten av ekteskapets varighet, med maksimalt 5 år. Imidlertid er det gjort noen få unntak fra denne regelen:

  • Hvis du har vært gift i 15 år og kan kreve alderspensjon innen 10 år, kan du kreve underholdsbidrag til alderspensjonen trer i kraft.
  • Er du over 50 år og har du vært gift i minst 15 år? I så fall er maksimal varighetstid 10 år.
  • Har du barn under 12 år? I så fall fortsetter partnerskapsoppholdet til det minste barnet fyller 12 år.

Hvis du er i en situasjon som rettferdiggjør avslutning eller reduksjon av partnernes underholdsbidrag, ikke nøl med å kontakte Law & More. Law & MoreDe spesialiserte advokatene kan gi deg videre råd om det er lurt å starte saksbehandling for å redusere eller til og med si opp underholdsbidrag.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.