Hva er en kriminell post?

Hva er en kriminell post?

Har du brutt koronareglene og fått bot? Så, inntil nylig, risikerte du å ha kriminell historie. Koronabøtene fortsetter å eksistere, men det er ikke lenger et notat i strafferegistret. Hvorfor har kriminelle poster vært en slik torn i siden av Representantenes hus, og har de valgt å avskaffe dette tiltaket?

Hva er en kriminell post?

Nyheter

Hvis du bryter loven, kan du få en kriminell rekord. En kriminell journal kalles også et "utdrag av rettslig dokumentasjon". Det er en oversikt over de registrerte lovbruddene i Judicial Documentation System. Forskjellen mellom forbrytelser og lovbrudd er viktig her. Hvis du har begått en forbrytelse, vil den alltid være på din kriminelle liste. Hvis du har begått en lovbrudd, er dette også mulig, men det trenger ikke alltid være tilfelle. Forseelser er mindre lovbrudd. Forseelser kan registreres når de straffes med en dom på mer enn EUR 100, en avskjedigelse eller en bot på mer enn EUR 100. Forbrytelser er mer alvorlige lovbrudd, som tyveri, drap og voldtekt. Corona-bøter er også straffeavgjørelser som overstiger EUR 100. Inntil nå ble det derfor gjort en merknad i rettsdokumentasjonen da en korona-bot ble ilagt. I juli var antallet bøter på over 15 000. Minister Grapperhaus fra Justis- og sikkerhetsdepartementet insisterte på dette, etter at han selv mottok en bot og dermed en straffeattest for å ikke ha overholdt koronareglene ved sitt eget bryllup.

Konsekvenser

Kriminelle poster kan ha stor innvirkning på lovbryterne. Når du søker jobb, blir det noen ganger søkt om VOG (Certificate of Good Conduct). Dette er en erklæring som viser at din oppførsel ikke utgjør en innvending mot utførelsen av en bestemt oppgave eller stilling i samfunnet. En kriminell journal kan bety at du ikke mottar en VOG. I så fall har du ikke lenger lov til å utøve noe yrke, som advokat, lærer eller namsmann. Noen ganger kan visum eller oppholdstillatelse avslås. Et forsikringsselskap kan også spørre deg om du har kriminell historie når du søker om forsikring. I så fall er du forpliktet til å fortelle sannheten. På grunn av straffeattesten får du kanskje ikke en forsikring.

Tilgang til og lagring av kriminelle data

Vet du ikke om du har kriminell historie? Du får tilgang til din kriminelle post ved å sende et brev eller en e-post til Judicial Information Service (Justid). Justid er en del av Justis- og sikkerhetsdepartementet. Hvis du er uenig i hva som står på din kriminelle historie, kan du søke om endring. Dette kalles en anmodning om rettelse. Denne forespørselen må sendes til Justid Front Office. Du vil motta en skriftlig avgjørelse på forespørselen innen fire uker. Enkelte oppbevaringsperioder gjelder rettslige data om lovbruddene. Loven bestemmer hvor lenge denne informasjonen må bestå. Disse periodene er kortere for lovbrudd enn for forbrytelser. I tilfelle strafferettslig avgjørelse, for eksempel i tilfelle koronabøter, vil dataene bli slettet 5 år etter full betaling av forelegget.

Kontakt en advokat

Fordi en kriminell journal har så store konsekvenser, er det fornuftig å kontakte en advokat så snart som mulig hvis du for eksempel har mottatt koronafin eller har begått en lovbrudd. Det kan faktisk være en viss tidsperiode der det må reises motstand mot statsadvokaten. Noen ganger kan det virke lettere å bare betale en bot eller overholde samfunnstjenesten, for eksempel i tilfelle en straffbar avgjørelse. Likevel er det bedre å få situasjonen vurdert av en advokat. Tross alt kan statsadvokaten også gjøre feil eller etablere urettmessig skyld. I tillegg kan statsadvokaten eller dommeren noen ganger være mildere enn tjenestemannen som påla boten eller registrerte lovbruddet. En advokat kan sjekke om boten er berettiget, og kan gi deg beskjed om det er en god beslutning å anke. Advokaten kan skrive innkallingen og hjelpe dommeren om nødvendig.

Har du noen spørsmål om emnet ovenfor, eller vil du vite hva vi kan gjøre for deg? Ta gjerne kontakt med advokatene på Law & More for mer informasjon. Selv om du ikke er sikker på om du trenger advokat. Våre eksperter og spesialiserte advokater innen strafferett hjelper deg gjerne.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.