Innvendingsprosedyren

Innvendingsprosedyren

Når du blir tilkalt, har du muligheten til å forsvare deg mot påstandene i stevningen. Å bli tilkalt betyr at du offisielt må vises i retten. Hvis du ikke overholder og ikke vises i retten på den angitte datoen, vil retten i fraværende innvilge mot deg. Selv om du ikke betaler rettsgebyret (til rett tid), som er bidraget til sakskostnadene, kan dommeren avgjøre en dom i absentia. Begrepet 'i fraværende' refererer til situasjonen der en rettssak blir hørt uten din tilstedeværelse. Hvis du gyldig blir innkalt som tiltalte, men ikke vises, er det mest sannsynlig at den andre parts krav vil bli innvilget i mislighold.

Hvis du ikke dukker opp i retten etter at du er blitt tilkalt, betyr ikke det at du ikke lenger har en sjanse til å forsvare deg. Det er to muligheter til å forsvare deg mot kravene fra den andre parten:

  • Rens i fravær: Hvis du som tiltalte ikke dukker opp i saksgangen, vil retten gi deg fravær. Det vil imidlertid være litt tid mellom ikke-utseendet og dommen i fravær. I mellomtiden kan du rense i fravær. Rensing av misligholdet betyr at du fremdeles vil vises i saksgangen eller at du fremdeles vil betale rettsgebyret.
  • Innvending: Hvis en dom i fraværende er avsagt, er det ikke lenger mulig å rense dommen i fraværende. I så fall er innvending den eneste måten å forsvare deg mot kravene fra den andre parten i dommen.

Innvendingsprosedyren

Hvordan setter du opp en innvending?

Innvendelse settes ved å få servert en motstandsinnkalling. Dette åpner saksgangen på nytt. Denne stevningen må inneholde forsvaret mot kravet. I innsigelsen tilkaller du som tiltalte derfor hvorfor du mener at retten med urett har innvilget saksøkerens krav. Innvendingsinnkallingen må oppfylle en rekke juridiske krav. Disse inkluderer de samme kravene som en vanlig innkalling. Det er derfor lurt å henvende seg til en advokat hos Law & More å utarbeide innsigelsesinnkalling.

Innen hvilken tidsfrist bør du inngi innvending?

Tidsfristen for innlevering av innvendinger er fire uker. For tiltalte som bor i utlandet er fristen for å inngi innsigelse åtte uker. Perioden på fire, åtte uker kan starte tre øyeblikk:

  • Tiden kan starte etter at fogden har avsagt misligholdte dom til tiltalte;
  • Tiden kan starte hvis du som tiltalte utfører en handling som resulterer i at du blir kjent med dommen eller tjenesten derav. I praksis omtales dette også som en kjent handling;
  • Perioden kan også starte dagen for fullbyrding av avgjørelsen.

Det er ingen rekkefølgen mellom disse forskjellige tidsgrensene. Det tas hensyn til perioden som starter først.

Hva er konsekvensene av en innvending?

Hvis du starter en innvending, vil saken som kjent bli åpnet på nytt, og du vil fremdeles kunne fremføre dine forsvar. Innvendingen inngis til samme domstol som avsagt dommen. I henhold til loven suspenderer innsigelsen fullbyrding av dommen i fraværende, med mindre dommen er erklært foreløpig rettskraftig. De fleste misligholdte dommer er erklært foreløpig rettskraftig av retten. Dette betyr at dommen kan fullbyrdes selv om det innbringes innsigelse. Dommen vil derfor ikke bli suspendert dersom retten har erklært den foreløpig rettskraftig. Saksøker kan da fullbyrde dommen direkte.

Hvis du ikke inngir innvending innen den fastsatte fristen, vil dommen som misligholdes bli res judicata. Dette betyr at ikke noe annet rettsmiddel vil være tilgjengelig for deg, og at standarddommen blir endelig og ugjenkallelig. I så fall er du derfor bundet av dommen. Derfor er det veldig viktig å inngi innvending i tide.

Kan du også gjøre innvendinger i en søknadsprosedyre?

I det foregående er innvendingen i en stevningsprosedyre blitt behandlet. En søknadsprosedyre skiller seg fra en innkallingsprosedyre. I stedet for å henvende seg motparten, rettes en søknad til retten. Dommeren sender deretter kopier til alle interesserte og gir dem muligheten til å reagere på søknaden. I motsetning til innkallingsprosedyren, gis ikke en søknadsprosedyre i fraværende hvis du ikke dukker opp. Dette betyr at innvendingsprosedyren ikke er tilgjengelig for deg. Det er riktig at loven ikke bestemmer at retten i en søknadsprosedyre vil inngi forespørselen med mindre forespørselen ser ut til å være ulovlig eller grunnløs, men i praksis skjer dette ofte. Det er derfor det er viktig å innleve et middel hvis du er uenig i avgjørelsen fra retten. I søknadsforhandlinger er bare klagemiddelet og deretter kassering tilgjengelig.

Er du dømt i fravær? Og vil du tømme dommen din i fraværende eller gjenstand ved hjelp av en opposisjonsinnkalling? Eller vil du inngi en anke eller en kassasjonsanke i en søknadsprosedyre? Advokatene kl Law & More er klar til å hjelpe deg i rettslige forhandlinger og er glade for å tenke sammen med deg.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.