Internett-svindel

Internett-svindel

De siste årene har internett økt. Stadig oftere bruker vi tiden vår i online verden. Med bruk av bankkontoer på nettet, betalingsalternativer, markedsplasser og betalingsforespørsler, arrangerer vi i økende grad ikke bare personlige, men også økonomiske forhold på nettet. Det arrangeres ofte med bare ett klikk på knappen. Internett har brakt oss mye. Men vi skal ikke ta feil. Internett og dets raske utvikling gir ikke bare bekvemmeligheter, men også risikoer. Tross alt, internett svindel ligger i vente.

Hver dag kjøper og selger millioner av mennesker verdifulle ting på internett. Vanligvis går alt bra og som forventet for begge parter. Men for ofte krenkes den gjensidige tilliten av en part, og dessverre oppstår følgende situasjon: du betaler i henhold til avtalene, men mottar da ingenting, eller du blir overtalt til å sende produktet på forhånd, men får aldri en betaling. Begge tilfeller kan være en svindel. Dette er den vanligste og kjente formen for internett svindel. Denne formen forekommer hovedsakelig på online handelssteder, som eBay, men også via annonser på sosiale medier som Facebook. I tillegg angår denne formen for Internett-svindel tilfellene der det er en uredelig nettbutikk, den såkalte falske butikken.

Internett-svindel

Internett-svindel dekker imidlertid mer enn bare "eBay-saker". Når du bruker et bestemt program på datamaskinen din, kan du oppleve svindel på internett i en annen antrekk. En person som later som om han er ansatt i det programfirmaet kan overbevise deg om at programmet er utdatert og at det utgjør visse sikkerhetsrisikoer for datamaskinen din, når dette ikke i det hele tatt er tilfelle. Deretter tilbyr en slik "ansatt" deg å kjøpe et nytt program til en overkommelig pris. Hvis du samtykker og betaler, vil "ansatte" informere deg om at betalingen dessverre ikke har vært vellykket, og at du må foreta betalingen på nytt. Mens alle betalinger er utført riktig og pengene er mottatt flere ganger for det samme “programmet”, vil den såkalte “medarbeideren” fortsette å gjøre dette trikset, så lenge du fortsetter å betale. Du kan også støte på det samme trikset i en “kundeservicekjakke”.

Svindel

Svindel er straffbart i henhold til artikkel 326 i den nederlandske straffeloven. Imidlertid kan ikke alle situasjoner klassifiseres som en slik svindel. Det er nødvendig at du som et offer har blitt villedet for å overlate en vare eller penger. Bedrag kan oppstå hvis parten du har gjort forretninger med har brukt et falskt navn eller kapasitet. I så fall presenterer en selger seg som pålitelig, mens hans kontaktinformasjon ikke er riktig i det hele tatt. Bedrag kan også bestå av triks, slik som det tidligere er beskrevet. Endelig er det mulig at det i forbindelse med bedrag er snakk om en veving av fiksjoner, med andre ord en ansamling av løgner. Bare manglende levering av varer som betaling er utført for, er derfor utilstrekkelig til å godta svindel og kan ikke direkte føre til en overbevisning fra selgeren.

Det kan derfor være tilfelle under visse omstendigheter at du føler deg lurt, men at det ikke er snakk om svindel i betydningen av straffelovens artikkel 326. Imidlertid er det mulig at i ditt tilfelle den sivile loven - veien er åpen for å takle "svindleren" gjennom ansvar. Ansvar kan oppstå på forskjellige måter. De to vanligste og kjente er erstatningsansvar og kontraktsansvar. Hvis du ikke har inngått en avtale med "svindleren", kan det hende du kan stole på den første ansvarsformen. Dette er tilfelle når det gjelder en ulovlig handling, handlingen kan tilskrives gjerningsmannen, du har fått skade, og denne skaden er resultatet av den aktuelle handlingen. Hvis disse vilkårene er oppfylt, kan et krav eller forpliktelse i form av erstatning oppstå.

Kontraktsansvar vil vanligvis være involvert i "eBay-tilfellene". Tross alt har du gjort avtaler i henhold til et gode. Hvis den andre parten ikke oppfyller sine forpliktelser i henhold til avtalen, kan det være at den begår et kontraktsbrudd. Når det er brudd på kontrakten, kan du kreve oppfyllelse av avtalen eller erstatning. Det er også lurt å gi den andre parten den siste sjansen (termin) til å returnere pengene dine eller sende produktet ved hjelp av et varsel om mislighold.

For å kunne saksøke sivilt må du vite hvem "svindleren" er nøyaktig. Du må også engasjere en advokat for sivil saksgang. Law & More har advokater som begge er eksperter på straffelov og sivilrettsområdet. Kjenner du deg igjen i en av situasjonene som er beskrevet tidligere, vil du vite om du er et offer for en svindel eller har du spørsmål om svindel? Ta kontakt med advokatene til Law & More. Våre advokater er ikke bare glade for å gi deg råd, men kan også hjelpe deg i straffesaker eller sivilt saksbehandling om ønskelig.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.