Internasjonalt skilsmissebilde

Internasjonale skilsmisser

Det pleide å være vanlig å gifte seg med noen av samme nasjonalitet eller av samme opprinnelse. I dag blir ekteskap mellom mennesker av forskjellige nasjonaliteter stadig vanligere. Dessverre ender 40% av ekteskapene i Nederland med skilsmisse. Hvordan fungerer dette hvis man bor i et annet land enn det de inngikk ekteskapet i?

Gjør en forespørsel innen EU

Forordning (EF) nr. 2201/2003 (eller: Brussel II bis) har vært gjeldende for alle land i EU siden 1. mars 2015. Den regulerer jurisdiksjon, anerkjennelse og fullbyrdelse av dommer i ekteskapssaker og foreldreansvar. EUs regler gjelder for skilsmisse, separasjon og annullering av ekteskap. Innenfor EU kan søknad om skilsmisse inngis i landet der retten har jurisdiksjon. Retten har jurisdiksjon i landet:

  • Der begge ektefellene er fast bosatt.
  • Hvorav begge ektefellene er statsborgere.
  • Hvor det søkes om skilsmisse sammen.
  • Der den ene partneren søker om skilsmisse og den andre er fast bosatt.
  • Hvor en partner har vært fast bosatt i minst 6 måneder og er statsborger i landet. Hvis han eller hun ikke er statsborger, kan begjæringen sendes inn hvis denne personen har bodd i landet i minst ett år.
  • Hvor en av partnerne sist var fast bosatt og hvor en av partnerne fortsatt bor.

Innenfor EU har retten som først mottar en søknad om skilsmisse som oppfyller vilkårene jurisdiksjon til å avgjøre skilsmissen. Retten som uttaler skilsmissen kan også ta stilling til foreldrenes forvaring av barn som bor i domstolens land. EUs regler om skilsmisse gjelder ikke for Danmark fordi Brussel II bis-forordningen ikke er vedtatt der.

I Nederland

Hvis paret ikke bor i Nederland, er det i prinsippet bare mulig å skille seg i Nederland hvis ektefellene begge har nederlandsk statsborgerskap. Hvis dette ikke er tilfelle, kan den nederlandske domstolen erklære seg kompetent under spesielle omstendigheter, for eksempel hvis det ikke er mulig å skille seg i utlandet. Selv om paret er gift i utlandet, kan de søke om skilsmisse i Nederland. En forutsetning er at ekteskapet registreres i borgerregisteret på bostedet i Nederland. Konsekvensene av skilsmissen kan være forskjellige i utlandet. Et skilsmissedekret fra et EU-land anerkjennes automatisk av andre EU-land. Utenfor EU kan dette være vesentlig annerledes.

En skilsmisse kan få konsekvenser for noens oppholdsstatus i Nederland. Hvis en partner har oppholdstillatelse fordi han eller hun bodde hos sin partner i Nederland, er det viktig at han eller hun søker om ny oppholdstillatelse under andre forhold. Hvis dette ikke skjer, kan oppholdstillatelsen bli tilbakekalt.

Hvilken lov gjelder?

Loven i landet der skilsmissesøknaden er inngitt, gjelder ikke nødvendigvis for skilsmissen. En domstol kan være nødt til å anvende utenlandsk lov. Dette skjer oftere i Nederland. For hver del av saken må det vurderes om domstolen har jurisdiksjon og hvilken lov som må anvendes. Internasjonal privatrett spiller en viktig rolle i dette. Denne loven er et paraplybegrep for rettsområder der mer enn ett land er involvert. 1. januar 2012 trådte bok 10 i den nederlandske borgerloven i kraft i Nederland. Dette inneholder reglene i internasjonal privatrett. Hovedregelen er at domstolen i Nederland bruker nederlandsk skilsmisselov, uavhengig av ektefellenes nasjonalitet og bosted. Dette er annerledes når paret har fått lovvalg registrert. Ektefellene velger da loven som gjelder for deres skilsmissesak. Dette kan gjøres før ekteskapet inngås, men det kan også gjøres på et senere tidspunkt. Dette er også mulig når du skal skille deg.

Forskrift om ekteskapsformuer

For ekteskap som er inngått kontrakt 29. januar 2019 eller senere, gjelder forordning (EU) nr. 2016/1103. Denne forskriften regulerer gjeldende lov og håndheving av avgjørelser i forhold til ekteskapsformuer. Reglene det fastsetter bestemmer hvilke domstoler som kan avgjøre ektefellenes eiendom (jurisdiksjon), hvilken lov som gjelder (lovkonflikt) og om en dom avsagt av en domstol i et annet land skal anerkjennes og håndheves av den andre (anerkjennelse og håndhevelse). I prinsippet har samme domstol fortsatt jurisdiksjon i henhold til reglene i Brussel IIa-forordningen. Hvis det ikke er gjort noe lovvalg, gjelder loven i staten der ektefellene har sitt første felles opphold. I fravær av vanlig vanlig bosted, vil loven i begge ektefellene være statsborger. Hvis ektefellene ikke har samme statsborgerskap, skal loven i staten som ektefellene har nærmest tilknytning til, gjelde.

Forordningen gjelder derfor kun ekteskapsformue. Reglene avgjør om nederlandsk lov, og dermed generelt eiendomsfellesskap eller begrenset eiendomsfellesskap eller et fremmed system, skal brukes. Dette kan ha mange konsekvenser for eiendelene dine. Det er derfor lurt å søke juridisk rådgivning om for eksempel en lovvalgsavtale.

For råd før ekteskapet ditt eller for råd og hjelp i tilfelle en skilsmisse, kan du kontakte familierettadvokatene til Law & More. At Law & More vi forstår at skilsmisse og påfølgende hendelser kan få vidtrekkende konsekvenser for livet ditt. Det er derfor vi tar en personlig tilnærming. Sammen med deg og muligens din tidligere partner kan vi fastslå din juridiske situasjon under intervjuet på grunnlag av dokumentasjonen og prøve å registrere din visjon eller ønsker. I tillegg kan vi hjelpe deg med en mulig prosedyre. Advokatene på Law & More er eksperter innen person- og familierett og veileder deg gjerne, muligens sammen med partneren din, gjennom en skilsmisse.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.