Eks-bidragsberettiget partner ønsker ikke å jobbe - image

Ekspartner med rett til vedlikehold ønsker ikke å jobbe

I Nederland er vedlikehold et økonomisk bidrag til levekostnadene til den tidligere partneren og eventuelle barn etter en skilsmisse. Det er et beløp du mottar eller må betale månedlig. Hvis du ikke har nok inntekt til å forsørge deg selv, har du rett til underholdsbidrag. Hvis du har tilstrekkelig inntekt til å forsørge deg selv, men din tidligere partner ikke har det, kan det hende du må betale underholdsbidrag. Levestandarden på ekteskapstidspunktet tas i betraktning. Tildelingen av ektefellestøtte er basert på behovet til den berettigede parten og den pliktige partens økonomiske kapasitet. I praksis er dette ofte gjenstand for diskusjon mellom partene. Det kan være at eks-partneren din krever underholdsbidrag mens han eller hun faktisk kunne jobbe selv. Du kan finne dette veldig urettferdig, men hva kan du gjøre i et slikt tilfelle?

Ektefelle støtte

Den som krever ektefellestøtte må kunne bevise at han eller hun ikke har noen eller utilstrekkelig inntekt til å forsørge seg selv, og at han eller hun heller ikke er i stand til å generere den inntekten. Hvis du har krav på ektefellestøtte, er utgangspunktet at du må gjøre alt i din makt for å forsørge deg selv. Denne plikten stammer fra loven og kalles også en plikt til innsats. Det betyr at den tidligere partneren som er berettiget til underholdsbidrag forventes å lete etter en jobb i den perioden han eller hun mottar underholdsbidrag.

Plikten til å gjøre en innsats er gjenstand for mye søksmål i praksis. Den pliktige parten er ofte av den oppfatning at den berettigede kan jobbe og generere inntekt på den måten. Ved å gjøre dette tar den forpliktede parten ofte stillingen om at mottakeren skal kunne tjene nok penger til å forsørge seg selv. For å støtte hans eller hennes synspunkt kan den forpliktede parten fremlegge bevis for for eksempel utdanningskurset (e) fulgt av mottakeren og tilgjengelige jobber. På denne måten prøver den pliktige parten å gjøre det klart at ingen vedlikehold vil måtte betales, eller i det minste minst mulig.

Det følger av rettspraksis at vedlikeholdskreditorens plikt til å gjøre en innsats for å finne en jobb ikke skal tas lett på. Vedlikeholdskreditoren må bevise og underbygge at han eller hun har gjort tilstrekkelige anstrengelser for å generere (mer) inntjeningskapasitet. Dermed må vedlikeholdskreditor bevise at han eller hun er trengende. Hva som menes med å 'demonstrere' og 'gjøre tilstrekkelig' innsats blir vurdert i praksis per konkret tilfelle.

I noen tilfeller kan ikke vedlikeholdskreditor holdes for denne innsatsplikten. Dette kan for eksempel avtales i skilsmissepakten. Du kan også tenke på følgende situasjon som har oppstått i praksis: partene er skilt og mannen må betale partner og barnebidrag. Etter 7 år ber han retten redusere underholdsbidraget, fordi han mener kvinnen burde være i stand til å forsørge seg selv nå. Under høringen så det ut til at paret under skilsmissen var enige om at kvinnen skulle ta seg av barna til daglig. Begge barna hadde komplekse problemer og krevde intensiv pleie. Kvinnen jobbet omtrent 13 timer per uke som midlertidig ansatt. Siden hun hadde liten arbeidserfaring, blant annet på grunn av omsorgen for barna, var det ikke lett for henne å finne en fast jobb. Hennes nåværende inntekt var derfor under sosialhjelpsnivået. Under disse omstendighetene kunne kvinnen ikke bli pålagt å fullføre sin forpliktelse til å gjøre en innsats og utvide arbeidet sitt slik at hun ikke lenger måtte stole på ektefellestøtte.

Ovennevnte eksempel viser at det er viktig for den forpliktede parten å holde øye med om mottakeren oppfyller sin forpliktelse til å gjøre en innsats for å generere inntekt. Hvis bevis viser det motsatte, eller skulle det være annen mistanke om at plikten til å generere inntekt ikke blir oppfylt, kan det være lurt for den forpliktede parten å starte rettssaker for å få underholdsplikten undersøkt igjen. Våre erfarne familierettadvokater vil gjerne informere deg om din stilling og hjelpe deg i slike prosedyrer.

Har du spørsmål om underholdsbidrag, eller ønsker du å søke om, endre eller avslutte underholdsbidrag? Ta deretter kontakt med familierettadvokatene på Law & More. Våre advokater er spesialister i (om) beregning av underholdsbidrag. I tillegg kan vi hjelpe deg i mulige vedlikeholdsprosedyrer. Advokatene på Law & More er eksperter innen person- og familierett og vil gjerne veilede deg gjennom denne prosessen, muligens sammen med partneren din.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.