Giveravtale: Hva trenger du å vite? bilde

Donoravtale: Hva trenger du å vite?

Det er flere aspekter ved å ha et barn ved hjelp av en sæddonor, for eksempel å finne en passende donor eller inseminasjonsprosessen. Et annet viktig aspekt i denne sammenhengen er det juridiske forholdet mellom parten som ønsker å bli gravid via inseminering, eventuelle partnere, en sædgiver og barnet. Det er sant at det ikke kreves en giveravtale for å regulere dette juridiske forholdet. Imidlertid er rettsforholdet mellom partene juridisk komplisert. For å forhindre tvister i fremtiden og for å sikre sikkerhet for alle parter, er det lurt for alle parter å inngå en giveravtale. En giveravtale sørger også for at avtalene mellom potensielle foreldre og sædgivere er klare. Hver giveravtale er en personlig avtale, men en viktig avtale for alle, fordi den også inneholder avtaler om barnet. Ved å registrere disse avtalene vil det også være mindre uenighet om giverens rolle i barnets liv. I tillegg til fordelene som giveravtalen kan tilby alle parter, diskuterer denne bloggen suksessivt hva en giveravtale innebærer, hvilken informasjon som står i den og hvilke konkrete avtaler som kan gjøres i den.

Hva er en givaravtale?

En giverkontrakt eller givaravtale er en kontrakt der avtalene mellom den eller de tiltenkte foreldrene og en sædgiver er registrert. Siden 2014 har to typer donasjoner blitt skilt ut i Nederland: B- og C-donasjon.

B-giverskap betyr at en donasjon er gitt av en donor fra en klinikk som er ukjent for foreldrene. Imidlertid er denne typen givere registrert av klinikker med Foundation Donor Data Artifical Fertilization. Som et resultat av denne registreringen har de unnfangede barna senere muligheten til å finne ut hans eller hennes opprinnelse. Når det unnfangede barnet har fylt tolv år, kan han eller hun be om grunnleggende informasjon om denne typen givere. De grunnleggende dataene gjelder for eksempel utseende, yrke, familiestatus og karaktertrekk som angitt av giveren på donasjonstidspunktet. Når det unnfangede barnet har fylt seksten år, kan han eller hun også be om (andre) personlige data for denne typen giver.

C-donasjonbetyr derimot at det gjelder en giver som er kjent for de tiltenkte foreldrene. Denne typen giver er vanligvis noen fra sirkelen av bekjente eller venner til potensielle foreldre eller noen som de potensielle foreldrene selv har funnet på nettet, for eksempel. Den sistnevnte givertypen er også giveren som givaravtalene vanligvis inngås med. Den store fordelen med denne typen givere er at de tiltenkte foreldrene kjenner giveren og derfor hans egenskaper. Videre er det ingen venteliste, og inseminering kan gå raskt. Det er imidlertid viktig å gjøre veldig gode avtaler med denne typen givere og registrere dem. En giveravtale kan gi en avklaring på forhånd ved spørsmål eller usikkerhet. Skulle det noen gang være søksmål, vil en slik avtale med tilbakevirkende kraft vise hva avtalene er gjort som personene har blitt enige med hverandre og hvilke intensjoner partene hadde på tidspunktet for undertegnelsen av avtalen. For å unngå juridiske konflikter og prosedyrer med giveren, anbefales det derfor å be juridisk bistand fra en advokat på et tidlig stadium i saksbehandlingen for å utarbeide donoravtalen.

Hva står det i en giveravtale?

Ofte er følgende fastlagt i giveravtalen:

  • Navn og adresseinformasjon til giveren
  • Navn og adresseopplysninger for potensiell (e) foreldre (r)
  • Avtaler om sæddonasjoner som varighet, kommunikasjon og håndtering
  • Medisinske aspekter som forskning på arvelige mangler
  • Tillatelse til å inspisere medisinske data
  • Eventuelle kvoter. Dette er ofte reisekostnader og kostnader for medisinske undersøkelser av giveren.
  • Donorens rettigheter og forpliktelser.
  • Anonymitet og personvernrettigheter
  • Ansvar for begge parter
  • Andre bestemmelser i tilfelle en endring i situasjonen

Juridiske rettigheter og forpliktelser angående barnet

Når det gjelder det unnfangede barnet, har en ukjent giver vanligvis ingen juridisk rolle. For eksempel kan en giver ikke håndheve at han lovlig blir foreldre til det unnfangede barnet. Dette endrer ikke det faktum at det under visse omstendigheter fortsatt er mulig for giveren å bli foreldre til barnet. Den eneste måten for giveren til lovlig foreldre er gjennom anerkjennelse av det fødte barnet. Imidlertid kreves samtykke fra den potensielle forelderen for dette. Hvis det unnfangede barnet allerede har to lovlige foreldre, er det ikke mulig for giveren å gjenkjenne det unnfangede barnet, selv med tillatelse. Rettighetene er forskjellige for en kjent giver. I så fall kan for eksempel en besøksordning og underholdsbidrag også spille en rolle. Det er derfor lurt for potensielle foreldre å diskutere og registrere følgende punkter med giveren:

Lovlig foreldre. Ved å diskutere dette emnet med giveren, kan de potensielle foreldrene unngå at de til slutt blir overrasket over det faktum at giveren ønsker å anerkjenne det unnfangede barnet som sitt eget og derfor vil være dets lovlige forelder. Det er derfor viktig å spørre giveren på forhånd om han også vil anerkjenne et barn og / eller ha forvaring. For å unngå diskusjon i etterkant, er det lurt å også tydelig registrere hva som er diskutert mellom giver og de tiltenkte foreldrene på dette punktet i giveravtalen. I denne forstand beskytter donoravtalen også det juridiske foreldrene til den eller de tiltenkte foreldrene.

Kontakt og vergemål. Dette er en annen viktig del som fortjener å bli diskutert på forhånd av potensielle foreldre og giver i donoravtalen. Mer spesifikt kan det ordnes om det vil være kontakt mellom sædgiveren og barnet. Hvis dette er tilfelle, kan giveravtalen også spesifisere under hvilke omstendigheter dette vil finne sted. Ellers kan dette forhindre at det unnfangede barnet blir (uønsket) av overraskelse. I praksis er det forskjeller i avtalene potensielle foreldre og sædgivere inngår med hverandre. Den ene sædgiveren vil ha månedlig eller kvartalsvis kontakt med barnet, og den andre sædgiveren vil ikke møte barnet før de er seksten. Til syvende og sist er det opp til giveren og de potensielle foreldrene å bli enige om dette sammen.

Barnebidrag. Når det tydelig fremgår av giveravtalen at donoren bare donerer frøet sitt til de tiltenkte foreldrene, det vil si ingenting annet enn å gjøre det tilgjengelig for kunstig befruktning, trenger ikke donoren å betale barnebidrag. Tross alt, i så fall er han ikke et årsaksmiddel. Hvis dette ikke er tilfelle, er det mulig at giveren blir sett på som en årsaksmiddel og blir utpekt som en lovlig far gjennom farskapssaksjon, som vil være forpliktet til å betale underhold. Dette betyr at donoravtalen ikke bare er viktig for den eller de tiltenkte foreldrene, men absolutt også for giveren. Med giveravtalen kan giveren bevise at han er en giver, som sikrer at den eller de potensielle foreldrene ikke vil kunne kreve vedlikehold.

Utarbeide, sjekke eller justere en giveravtale

Har du allerede en giveravtale, og er det forhold som har endret seg for deg eller for giveren? Da kan det være lurt å justere giveravtalen. Tenk på et trekk som får konsekvenser for besøksordningen. Eller en endring i inntekten, som krever en gjennomgang av underholdsbidrag. Hvis du endrer avtalen i tide og inngår avtaler som begge parter støtter, øker du sjansen for et stabilt og fredelig liv, ikke bare for deg selv, men også for barnet.

Forholdes omstendighetene de samme for deg? Selv da kan det være lurt å få donoravtalen din sjekket av en juridisk spesialist. På Law & More vi forstår at hver situasjon er forskjellig. Det er derfor vi tar en personlig tilnærming. Law & MoreAdvokater er eksperter i familierett og kan gjennomgå din situasjon med deg og avgjøre om giveravtalen fortjener noen justering.

Ønsker du å lage en donoravtale under veiledning av en ekspert advokat for familierett? Selv da Law & More er klar for deg. Våre advokater kan også gi deg juridisk hjelp eller råd i tilfelle en tvist mellom de tiltenkte foreldrene og giveren. Har du noen andre spørsmål om dette emnet? Vær så snill og kontakt Law & More, vi hjelper deg gjerne.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.