Cryptocurrency - vær klar over samsvarsrisikoen - Bilde

Cryptocurrency: vær oppmerksom på overholdelsesrisikoen

Introduksjon

I vårt raskt utviklende samfunn blir cryptocurrency stadig mer populært. Foreløpig er det mange typer cryptocurrency, som Bitcoin, Ethereum og Litecoin. Cryptocururrency er utelukkende digitale, og valutaene og teknologien holdes trygt ved å bruke blockchain-teknologien. Denne teknologien holder en sikker oversikt over hver transaksjon på ett sted. Ingen kontrollerer blockchain siden disse kjedene er desentraliserte på tvers av hver datamaskin som har en cryptocurrency lommebok. Blockchain-teknologi gir også anonymitet for brukere av cryptocurrency. Mangelen på kontroll og anonymiteten til brukerne kan utgjøre en viss risiko for gründere som ønsker å bruke cryptocurrency i deres selskap. Denne artikkelen er en fortsettelse av vår forrige artikkel, 'Cryptocurrency: de juridiske aspektene ved en revolusjonerende teknologi'. Mens denne forrige artikkelen hovedsakelig nærmet seg de generelle juridiske aspektene ved cryptocurrency, fokuserer denne artikkelen på risikoen bedriftseiere kan møte når de arbeider med cryptocurrency og viktigheten av etterlevelse.

Risiko for mistanke om hvitvasking

Mens cryptocurrency vinner popularitet, er det fremdeles uregulert i Nederland og resten av Europa. Lovgiverne jobber med å implementere detaljert regelverk, men dette vil være en lang prosess. Imidlertid har de nederlandske nasjonale domstolene allerede avsagt flere dommer i saker som angår cryptocurrency. Selv om noen få avgjørelser gjaldt den juridiske statusen til cryptocurrency, var de fleste tilfeller innenfor det kriminelle spekteret. Hvitvasking av penger spilte en stor rolle i disse dommene.

Hvitvasking av penger er et aspekt som bør tas i betraktning for å sikre at organisasjonen din ikke faller inn under rammen av den nederlandske straffeloven. Hvitvasking av penger er en straffbar handling etter nederlandsk strafferett. Dette er etablert i artiklene 420bis, 420ter og 420 i den nederlandske straffeloven. Hvitvasking av penger er bevist når en person skjuler den faktiske art, opprinnelse, fremmedgjøring eller fortrenging av et visst gode, eller skjuler hvem som er begunstiget eller innehaver av varen, mens han er klar over at varen stammer fra kriminelle aktiviteter. Selv når en person ikke eksplisitt var klar over det faktum at godene stammet fra kriminell virksomhet, men med rimelighet kunne ha antatt at dette var tilfelle, kan han bli funnet skyldig i hvitvasking. Disse handlingene er straffbare med fengsel inntil fire år (for å være klar over den kriminelle opprinnelsen), fengsel inntil ett år (for å ha en rimelig antagelse) eller en bot på opptil 67.000 euro. Dette er etablert i artikkel 23 i den nederlandske straffeloven. En person som gjør en vane med hvitvasking av penger, kan til og med bli fengslet inntil seks år.

Nedenfor er noen eksempler der de nederlandske domstolene ga videre bruk av cryptocurrency:

  • Det var en sak der en person ble anklaget for hvitvasking av penger. Han fikk penger som ble oppnådd ved å konvertere bitcoins til fiat-penger. Disse bitcoins ble oppnådd gjennom den mørke banen, hvor IP-adresser til brukere er skjult. Undersøkelser viste at den mørke nettet brukes nesten utelukkende til handel med ulovlige varer, som skal betales med bitcoins. Derfor antok retten at bitcoins oppnådd gjennom den mørke nettet er av kriminell opprinnelse. Retten uttalte at den mistenkte mottok penger som ble oppnådd ved å konvertere bitcoins av kriminell opprinnelse til fiat-penger. Den mistenkte var klar over at bitcoins ofte er av kriminell opprinnelse. Likevel undersøkte han ikke opphavet til fiat-pengene han skaffet. Derfor har han bevisst godtatt den betydelige sjansen for at pengene han fikk ble innhentet gjennom ulovlige aktiviteter. Han ble dømt for hvitvasking av penger. [1]
  • I dette tilfellet startet Fiscal Information and Investigation Service (på nederlandsk: FIOD) en undersøkelse av bitcoin-handelsmenn. Den mistenkte i dette tilfellet ga bitcoins til de næringsdrivende og konverterte dem til fiat-penger. Den mistenkte brukte en online lommebok som det ble avsatt mange mengder bitcoins, som stammer fra den mørke banen. Som nevnt i saken ovenfor antas disse bitcoins å være av ulovlig opprinnelse. Den mistenkte nektet å gi avklaring angående opprinnelsen til bitcoins. Retten uttalte at den mistenkte var godt klar over den ulovlige opprinnelsen til bitcoins siden han gikk til handelsmenn som garanterer anonymiteten til sine klienter og ber en høy kommisjon for denne tjenesten. Derfor uttalte retten intensjonen til den mistenkte kan antas. Han ble dømt for hvitvasking av penger. [2]
  • Den neste saken gjelder en nederlandsk bank, ING. ING inngikk en bankkontrakt med en bitcoin-handelsmann. Som bank har ING visse overvåknings- og etterforskningsforpliktelser. De oppdaget at klienten brukte kontantpenger til å kjøpe bitcoins til tredjepart. ING avsluttet forholdet siden opprinnelsen til utbetalingene i kontanter ikke kan sjekkes og pengene muligens kan skaffes gjennom ulovlige aktiviteter. ING følte at de ikke lenger var i stand til å oppfylle sine KYC-forpliktelser, siden de ikke kunne garantere at deres kontoer ikke ble brukt til hvitvasking av penger og for å unngå risiko for integritet. Retten uttalte at klienten til ING var utilstrekkelig med å bevise at kontantpengene var av lovlig opprinnelse. Derfor fikk ING lov til å avslutte bankforholdet. [3]

Disse dommene viser at arbeid med cryptocurrency kan utgjøre en risiko når det gjelder overholdelse. Når opprinnelsen til cryptocurrency er ukjent, og valutaen kan stamme fra det mørke nettet, kan det lett oppstå mistanke om hvitvasking av penger.

Samsvar

Siden kryptokurrency ennå ikke er regulert og anonymitet i transaksjoner er sikret, er det et attraktivt betalingsmiddel som skal brukes til kriminell virksomhet. Derfor har kryptovaluta en slags negativ konnotasjon i Nederland. Dette vises også i det faktum at den nederlandske finans- og markedsmyndigheten fraråder handel med kryptovalutaer. De sier at bruk av kryptokurver medfører risiko med hensyn til økonomiske forbrytelser, siden hvitvasking, bedrag, svindel og manipulasjon lett kan oppstå. [4] Dette betyr at du må være veldig nøyaktig med samsvar når du arbeider med kryptovaluta. Du må kunne vise at kryptovalutaen du mottar ikke er oppnådd gjennom ulovlige aktiviteter. Du må kunne bevise at du virkelig har undersøkt opprinnelsen til kryptovalutaen du mottok. Dette kan vise seg å være vanskelig for de som bruker kryptovaluta, er ofte uidentifiserbare. Svært ofte, når den nederlandske domstolen har en avgjørelse angående kryptovaluta, er den innenfor det kriminelle spekteret. For øyeblikket overvåker ikke myndighetene aktivt handelen med kryptovalutaer. Imidlertid har kryptovaluta oppmerksomhet. Derfor, når et selskap har et forhold til kryptovaluta, vil myndighetene være ekstra våken. Myndighetene vil sannsynligvis ønske å vite hvordan kryptovaluta oppnås og hva valutaen kommer fra. Hvis du ikke kan svare på disse spørsmålene riktig, kan mistanke om hvitvasking av penger eller andre straffbare handlinger oppstå, og en etterforskning angående organisasjonen din kan bli startet.

Regulering av cryptocurrency

Som nevnt ovenfor er kryptokurrency ennå ikke regulert. Imidlertid vil handel og bruk av kryptovalutaer sannsynligvis være strengt regulert på grunn av den kriminelle og økonomiske risikoen kryptovaluta medfører. Reguleringen av kryptovaluta er et samtaleemne over hele verden. Det internasjonale pengefondet (en FN-organisasjon som arbeider med globalt monetært samarbeid, sikring av finansiell stabilitet og tilrettelegging for internasjonal handel) etterlyser global koordinering av kryptovalutaer som den advarte om både økonomiske og kriminelle risikoer. EU diskuterer om de skal regulere eller overvåke kryptovalutaer, selv om de ennå ikke har opprettet spesifikk lovgivning. Videre er regulering av kryptovaluta gjenstand for debatt i flere enkeltland, som Kina, Sør-Korea og Russland. Disse landene tar eller ønsker å ta skritt for å etablere regler for kryptovalutaer. I Nederland har Financial Services and Markets Authority påpekt at verdipapirforetak har en generell aktsomhetsplikt når de tilbyr Bitcoin-futures til detaljistinvestorer i Nederland. Dette innebærer at disse verdipapirforetakene må ivareta kundenes interesser på en profesjonell, rettferdig og ærlig måte. [5] Den globale diskusjonen om regulering av kryptovaluta viser at mange organisasjoner mener det er nødvendig å etablere minst en slags lovgivning.

konklusjonen

Det er trygt å si at cryptocurrency blomstrer. Imidlertid ser det ut til at folk glemmer at handel og bruk av disse valutaene også kan innebære visse risikoer. Før du vet ordet av det, kan du falle innenfor rammen for den nederlandske straffeloven når du arbeider med cryptocurrency. Disse valutaene er ofte forbundet med kriminell virksomhet, særlig hvitvasking. Overholdelse er derfor veldig viktig for selskaper som ikke ønsker å bli tiltalt for straffbare forhold. Kunnskap om kryptokursvalutas opprinnelse spiller en stor rolle i dette. Siden cryptocurrency har en noe negativ konnotasjon, diskuterer land og organisasjoner om de skal etablere forskrifter om cryptocurrency. Selv om noen land allerede har tatt skritt mot regulering, kan det fortsatt ta litt tid før verdensomspennende regulering oppnås. Derfor er det av stor betydning for selskaper å være forsiktige når de arbeider med cryptocurrency og sørge for å ta hensyn til etterlevelse.

Kontakt

Hvis du har spørsmål eller kommentarer etter å ha lest denne artikkelen, er du velkommen til å kontakte Maxim Hodak, en advokat på Law & More via maxim.hodak@lawandmore.nl, eller Tom Meevis, advokat ved Law & More via tom.meevis@lawandmore.nl, eller ring +31 (0) 40-3690680.

[1] ECLI:NL:RBMNE:2017:5716, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBMNE:2017:5716.

[2] ECLI:NL:RBROT:2017:8992, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2017:8992.

[3] ECLI:NL:RBAMS:2017:8376, https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2017:8376.

[4] Autoriteit Financiële Markten, 'Reële kryptovalutaer, https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/nov/risico-cryptocurrency.

[5] Rapport Fintech og finansielle tjenester: Innledende hensyn, Det internasjonale pengefondet 2017.

[6] Autoriteit Financiële Markten, 'Bitcoin Futures: AFM op', https://www.afm.nl/nl-nl/nieuws/2017/dec/bitcoin-futures-zorgplicht.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.