Endre fornavn

Endre fornavn

Velg ett eller flere fornavn for barn

I prinsippet står foreldrene fritt til å velge ett eller flere fornavn til barna sine. Men til slutt er du kanskje ikke fornøyd med det valgte fornavnet. Ønsker du å endre fornavnet ditt eller barnet ditt? Da må du holde øye med en rekke viktige ting. Tross alt er det ikke bare mulig å endre fornavn.

Endre fornavn

For det første trenger du en gyldig grunn til å endre fornavnet, for eksempel:

  • Adopsjon eller naturalisering. Som et resultat kan det hende du er klar for en ny start der du vil distansere deg fra fortiden din eller etter et integreringsprogram fra ditt forrige nasjonalitet gjennom et nytt fornavn.
  • Endring av kjønn. I prinsippet taler denne grunnen for seg selv. Det er tross alt ganske tenkelig at fornavnet ditt som et resultat ikke lenger samsvarer med din person eller kjønn og trenger en endring.
  • Det kan også være lurt å distansere deg fra troen din og derfor endre det typiske religiøse fornavnet. Motsatt er det selvfølgelig også mulig at du ved å ta et typisk religiøst fornavn ønsker å styrke forbindelsen til religionen din.
  • Mobbing eller diskriminering. Endelig er det mulig at fornavnet eller navnet til barnet ditt på grunn av stavemåten forårsaker dårlige assosiasjoner eller så uvanlig det fører til pestrekke.

I de nevnte tilfellene vil selvfølgelig et annet fornavn tilby en løsning. I tillegg må et fornavn ikke være upassende og inneholde banneord eller være det samme som et eksisterende etternavn, med mindre dette også er et vanlig fornavn.

Har du en gyldig grunn, og vil du endre fornavnet eller navnet til barnet ditt? Da trenger du en advokat. Advokaten vil sende et brev til retten på dine vegne og be om et annet fornavn. Et slikt brev er også kjent som en applikasjon. I den forbindelse må du gi advokaten de nødvendige dokumentene, for eksempel en kopi av passet, en autentisk kopi av fødselsattesten og det opprinnelige BRP-utdraget.

Prosedyren i retten skjer vanligvis skriftlig, og du trenger ikke å vises i retten. Imidlertid er en høring mulig hvis dommeren etter å ha lest søknaden trenger mer informasjon for å avgjøre, en interessert part, for eksempel en av foreldrene, er uenig i forespørselen eller hvis retten ser en annen grunn til dette.

Retten gir også vanligvis avgjørelsen skriftlig. Tiden mellom søknaden og dommen er i praksis ca 1-2 måneder. Hvis retten gir din anmodning, vil retten gi det nye fornavnet videre til kommunen der du eller barnet ditt er registrert. Etter en positiv avgjørelse fra domstolen har kommunen vanligvis 8 uker på å endre fornavn i sin kommunale personregisterdatabase (GBA), før du kan søke om et nytt identitetsdokument eller førerkort med det nye navnet.

Retten kan også treffe en annen avgjørelse og avvise forespørselen din hvis retten mener at det ikke er tilstrekkelige grunner til å endre fornavnet eller barnet ditt. I så fall kan du anke til den øverste domstolen innen tre måneder. Hvis du også er uenig i avgjørelsen fra ankedomstolen, kan du innen 3 måneder be Høyesterett om å annullere avgjørelsen fra ankedomstolen. Du må få hjelp av en advokat i både appellasjon og kassering.

Ønsker du å endre fornavnet eller navnet til barnet ditt? Vær så snill og kontakt Law & More. På Law & More vi forstår at en endring kan ha mange grunner, og årsaken varierer per person. Derfor bruker vi en personlig tilnærming. Våre advokater kan ikke bare gi deg råd, men også hjelpe deg med søknaden om å endre fornavn eller hjelpe under rettsforhandlinger.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.