Søker arbeidstillatelse i Nederland

Søker arbeidstillatelse i Nederland

Dette er hva du som britisk statsborger trenger å vite

Fram til 31. desember 2020 var alle EU-regler i kraft for Storbritannia, og borgere med britisk statsborgerskap kunne lett begynne å jobbe i nederlandske selskaper, dvs. uten oppholds- eller arbeidstillatelse. Men da Storbritannia forlot EU 31. desember 2020, har situasjonen endret seg. Er du britisk statsborger og vil du jobbe i Nederland etter 31. desember 2020? Så er det en rekke viktige emner som du bør huske på. Fra det øyeblikket gjelder ikke EU-reglene lenger for Storbritannia, og dine rettigheter vil bli regulert på grunnlag av handels- og samarbeidsavtalen, som EU og Storbritannia har blitt enige om.

Forresten inneholder handels- og samarbeidsavtalen bemerkelsesverdig få avtaler om de arbeidende britiske statsborgerne i Nederland fra 1. januar 2021. Som et resultat av dette er de nasjonale reglene for borgere utenfor EU (noen som ikke har statsborgerskap i EU / EØS eller Sveits) for å få lov til å jobbe i Nederland. I denne sammenheng foreskriver Foreign Laws Employment Act (WAV) at en statsborger utenfor EU krever arbeidstillatelse i Nederland. Det er to typer arbeidstillatelser som du kan søke om, avhengig av perioden du planlegger å utføre arbeid i Nederland:

  • arbeidstillatelse (TWV) fra UWV, hvis du skal bo i Nederland i mindre enn 90 dager.
  • en kombinert oppholds- og arbeidstillatelse (GVVA) fra IND, hvis du skal bo i Nederland i mer enn 90 dager.

For begge typer arbeidstillatelse kan du ikke sende inn en søknad til UWV eller IND selv. Arbeidstillatelsen må søkes av arbeidsgiveren din hos de ovennevnte myndighetene. Imidlertid må en rekke viktige vilkår være oppfylt før arbeidstillatelse gis for stillingen du ønsker å oppfylle i Nederland som britisk og derfor statsborger fra utenfor EU.

Ingen egnede kandidater på det nederlandske eller det europeiske arbeidsmarkedet

En av de viktigste forutsetningene for å gi TWV eller GVVA arbeidstillatelse er at det ikke er noe “prioritert tilbud” på det nederlandske eller europeiske arbeidsmarkedet. Dette betyr at arbeidsgiveren din først må finne arbeidstakere i Nederland og EØS og gjøre ledige stillinger kjent for UWV ved å rapportere det til et arbeidssted for UWV eller ved å legge det ut der. Bare hvis din nederlandske arbeidsgiver kan demonstrere at hans intensive rekrutteringsarbeid ikke har ført til resultater, i den forstand at ingen nederlandske eller EØS-ansatte var egnet eller tilgjengelig, kan du gå i arbeid hos denne arbeidsgiveren. For øvrig brukes den nevnte tilstanden mindre strengt i situasjonen med overføring av personell i en internasjonal gruppe og når det gjelder akademisk personell, kunstnere, gjesteforelesere eller praktikanter. Tross alt forventes disse (britiske) borgere fra utenfor EU ikke å komme inn på det nederlandske arbeidsmarkedet permanent.

En gyldig oppholdstillatelse for en ansatt utenfor EU

En annen viktig betingelse som stilles for å gi TWV eller GVVA arbeidstillatelse, er at du som brit og derfor statsborger utenfor EU har (eller vil motta) en gyldig oppholdstillatelse som du kan jobbe med i Nederland. Det er forskjellige oppholdstillatelser for å jobbe i Nederland. Hvilken oppholdstillatelse du trenger, blir først bestemt på grunnlag av varigheten du vil jobbe i Nederland. Hvis det er kortere enn 90 dager, vil et visum for kort opphold vanligvis være tilstrekkelig. Du kan søke om dette visumet ved den nederlandske ambassaden i hjemlandet ditt eller landet der du har bosted.

Men hvis du ønsker å jobbe i Nederland i mer enn 90 dager, avhenger typen oppholdstillatelse av arbeidet du vil utføre i Nederland:

  • Overføring i et selskap. Hvis du jobber for et selskap utenfor EU og blir overført til en nederlandsk filial som trainee, leder eller spesialist, kan din nederlandske arbeidsgiver søke om oppholdstillatelse for deg ved IND under GVVA. For å gi en slik oppholdstillatelse, må du oppfylle en rekke betingelser i tillegg til en rekke generelle vilkår, for eksempel et gyldig bevis på identitet og et bakgrunnsbevis, inkludert en gyldig ansettelseskontrakt med et selskap etablert utenfor EU. For mer informasjon om en intern virksomhetsoverføring og tilsvarende oppholdstillatelse, vennligst kontakt Law & More.
  • Meget dyktig migrant. Det kan søkes om høyt kvalifisert migranttillatelse for høyt kvalifiserte ansatte fra land utenfor EU som skal jobbe i Nederland i en ledende stilling eller som spesialist. Søknaden om dette sendes til IND av arbeidsgiveren innenfor rammen av GVVA. Denne oppholdstillatelsen trenger derfor ikke søkes av deg selv. Du må imidlertid oppfylle en rekke betingelser før du gir dette. Disse forholdene og mer informasjon om dem finner du på siden vår Kunnskapsinnvandrer. Merk: forskjellige (tilleggsbetingelser) gjelder for vitenskapelige forskere i henhold til direktiv (EU) 2016/801. Er du en britisk forsker som ønsker å jobbe i Nederland i henhold til retningslinjen? Ta deretter kontakt Law & More. Våre spesialister innen innvandring og arbeidsrett hjelper deg gjerne.
  • Det europeiske blå kortet. Det europeiske blåkortet er en kombinert oppholds- og arbeidstillatelse for høyt utdannede migranter av de som, i likhet med britiske statsborgere, ikke har statsborgerskap i et av EU-landene siden 31. desember 2020, som også er registrert i IND av arbeidsgiveren innenfor rammen av GVVA må søkes om. Som innehaver av et europeisk blåkort kan du også begynne å jobbe i en annen medlemsstat etter å ha jobbet i Nederland i 18 måneder, forutsatt at du oppfyller vilkårene i den medlemsstaten. Du kan også lese hvilke betingelser dette er på siden vår Kunnskapsinnvandrer.
  • Betalt arbeid. I tillegg til de ovennevnte alternativene, finnes det en rekke andre tillatelser med det formål å oppholde seg for lønnet arbeid. Kjenner du deg ikke igjen i situasjonene ovenfor, for eksempel fordi du vil jobbe som en britisk ansatt i en spesifikk nederlandsk stilling innen kunst og kultur eller som en britisk korrespondent for et nederlandsk reklamemedium? I så fall vil sannsynligvis en annen oppholdstillatelse gjelde i ditt tilfelle, og du må oppfylle andre (tilleggs) vilkår. Den nøyaktige oppholdstillatelsen du trenger, avhenger av situasjonen din. På Law & More vi kan bestemme disse sammen med deg og på grunnlag av dette bestemme hvilke betingelser du må oppfylle.

Ingen arbeidstillatelse kreves

I noen tilfeller trenger du ikke som britisk statsborger TWV- eller GVAA-arbeidstillatelse. Vær oppmerksom på at du i de fleste unntakstilfeller fortsatt trenger å kunne fremvise gyldig oppholdstillatelse og noen ganger rapportere til UWV. De to viktigste unntakene fra arbeidstillatelsen som vanligvis vil være mest relevante er fremhevet nedenfor:

  • Britiske statsborgere som (kom) for å bo i Nederland før 31. desember 2020. Disse innbyggerne er dekket av tilbaketrekningsavtalen inngått mellom Storbritannia og Nederland. Dette betyr at selv etter at Storbritannia definitivt har forlatt EU, kan disse britiske statsborgerne fortsette å jobbe i Nederland uten at det kreves arbeidstillatelse. Dette gjelder bare hvis de aktuelle britiske statsborgerne har en gyldig oppholdstillatelse, for eksempel et permanent EU-oppholdsdokument. Tilhører du denne kategorien, men har fortsatt ikke et gyldig dokument for oppholdet i Nederland? Da er det lurt å fremdeles søke om oppholdstillatelse i en bestemt eller ubestemt periode for å garantere fri tilgang til arbeidsmarkedet i Nederland.
  • Uavhengige gründere. Hvis du ønsker å jobbe i Nederland som selvstendig næringsdrivende, trenger du oppholdstillatelse 'arbeid som selvstendig næringsdrivende'. Hvis du ønsker å være kvalifisert for en slik oppholdstillatelse, må aktivitetene du gjennomfører være av avgjørende betydning for den nederlandske økonomien. Produktet eller tjenesten du skal tilby må også ha en innovativ karakter for Nederland. Vil du vite hvilke vilkår du må oppfylle og hvilke offisielle dokumenter du må sende inn for søknaden? Da kan du kontakte advokatene til Law & More. Våre advokater hjelper deg gjerne med søknaden.

At Law & More vi forstår at hver situasjon er forskjellig. Derfor bruker vi en personlig tilnærming. Vil du vite hvilke (andre) oppholds- og arbeidstillatelser eller unntak som gjelder i ditt tilfelle, og om du oppfyller vilkårene for å gi dem? Ta deretter kontakt Law & More. Law & MoreAdvokatene er eksperter innen innvandrings- og arbeidsrett, slik at de kan vurdere situasjonen din riktig og sammen med deg bestemme hvilken oppholds- og arbeidstillatelse som passer din situasjon og hvilke forhold du må overholde. Vil du da søke om oppholdstillatelse eller ordne søknaden om arbeidstillatelse? Selv da, Law & More spesialister hjelper deg gjerne.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.