Underholdsbidrag, når blir du kvitt det?

Underholdsbidrag, når blir du kvitt det?

Hvis ekteskapet til slutt ikke fungerer, kan du og partneren din bestemme seg for å skilles. Dette resulterer ofte i en underholdsplikt for deg eller din ekspartner, avhengig av inntekten din. Underholdsplikten kan bestå av barnebidrag eller partnerstøtte. Men hvor lenge må du betale for det? Og kan du bli kvitt det?

Barnebidragets varighet

Vi kan være korte om barnebidrag. Dette fordi varigheten av barnebidraget er lovfestet og ikke kan fravikes. Ifølge loven må barnebidrag fortsette å betales til barnet fyller 21 år. Noen ganger kan plikten til å betale barnebidrag avsluttes ved 18. Dette avhenger av barnets økonomiske uavhengighet. Dersom barnet ditt er over 18 år, har inntekt på velferdsnivå og ikke lenger studerer, anses det å være i stand til å ta vare på seg selv økonomisk. For deg betyr dette at selv om barnet ditt ennå ikke er fylt 21 år, faller barnets bidragsplikt bort.

Varighet av ektefellestøtte 

Også når det gjelder partnerbidrag, inneholder loven en frist etter hvilken underholdsbidragsplikten utløper. I motsetning til barnebidrag kan eks-partnere fravike dette ved å gjøre andre avtaler. Men har du og din tidligere partner ikke blitt enige om varigheten av partnerbidraget? Da gjelder lovbestemt vilkår. Når du skal bestemme dette begrepet, er øyeblikket du skiller deg avgjørende. Her skilles det mellom skilsmisser før 1. juli 1994, skilsmisser mellom 1. juli 1994 og 1. januar 2020, og skilsmisser etter 1. januar 2020.

Skilt etter 1. januar 2020

Dersom du ble skilt etter 1. januar 2020, vil underholdsplikten i utgangspunktet gjelde i halvparten av tiden ekteskapet varte, med maksimalt 5 år. Det er imidlertid tre unntak fra denne regelen. Det første unntaket gjelder dersom du og din ekspartner har barn sammen. I så fall stopper ektefellebidraget først når det yngste barnet fyller 12 år. For det andre, ved et ekteskap som har vart lenger enn 15 år, hvor underholdsbidragsmottakeren har rett til AOW innen ti år, partnerbidrag fortsetter til AOW starter. Til slutt opphører partnerbidrag etter ti år i tilfeller hvor underholdsbidragsbetaleren er født 1. januar 1970 eller før, ekteskapet varte lenger enn 15 år, og underholdsbidragsbetaleren først får AOW om mer enn ti år.

Skilt mellom 1. juli 1994 og 1. januar 2020

Partnerbidrag for de som er skilt mellom 1. juli 1994 og 1. januar 2020 varer i inntil 12 år med mindre du ikke har barn og ekteskapet varte i mindre enn fem år. I de tilfellene varer ektefellebidraget så lenge ekteskapet varer.

Skilt før 1. juli 1994

Endelig er det ingen lovfestet vilkår for eks-partnere som ble skilt før 1. juli 1994. Hvis du og din eks-samboer ikke har blitt enige om noe, fortsetter partnerbidraget livet ut.

Andre alternativer for å avslutte ektefellestøtte 

Ved ektefellebidrag er det flere andre situasjoner hvor underholdsplikten opphører. Disse inkluderer når:

  • Du og din tidligere partner er sammen enige om at underholdsbidragsplikten opphører;
  • Du eller din tidligere partner dør;
  • Underholdsmottaker gifter seg med en annen person, er samboer, eller inngår sivilt partnerskap;
  • Underholdsbidragsbetaleren kan ikke lenger betale underholdsbidraget; eller
  • Underholdsmottaker har tilstrekkelig selvstendig inntekt.

Det er også mulighet for gjensidig å endre størrelsen på ektefellebidraget. Er din tidligere partner uenig i en endring? Da kan du også be om dette fra retten. For å gjøre det må du ha en god grunn, for eksempel på grunn av endring i inntekt.

Ønsker din tidligere partner å endre eller avslutte underholdsbidrag, og du er uenig? Eller er du underholdsbetaler og ønsker å fjerne underholdsplikten? Ta i så fall kontakt med en av våre advokater. Våre skilsmisseadvokater står til tjeneste med personlig rådgivning og hjelper deg gjerne med eventuelle juridiske skritt.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvern
Law & More B.V.