Etter arrestasjonen: varetekt

Etter arrestasjonen: varetekt

Har du blitt arrestert mistenkt for en straffbar handling? Da vil politiet vanligvis overføre deg til politistasjonen for å undersøke omstendighetene der lovbruddet ble begått og hvilken rolle du mistenkte var. Politiet kan arrestere deg i opptil ni timer for å oppnå dette målet. Tiden mellom midnatt og klokka ni om morgenen teller ikke. I løpet av denne tiden er du i første fase av varetektsfengslingen.

Etter arrestasjonen: varetekt

Varetektsfengsling er den andre fasen av varetektsfengslingen

Det er mulig at ni timer ikke er nok, og politiet trenger mer tid til etterforskningen. Avgjør statsadvokaten at du (som mistenkt) skal bli lenger på politistasjonen for videre etterforskning? Da vil statsadvokaten beordre forsikringen. Imidlertid kan en pålegg om forsikring ikke bare utstedes av statsadvokaten. Dette er fordi en rekke vilkår må være oppfylt. For eksempel bør det være følgende situasjoner:

  • politiet er redd for fluktfare;
  • politiet ønsker å konfrontere vitner eller forhindre at du påvirker vitner;
  • politiet ønsker å forhindre at du forstyrrer etterforskningen.

I tillegg kan det bare utstedes en arrestordre hvis du er mistenkt for en straffbar handling som varetektsfengsling er tillatt. Som hovedregel er forvaring i forkant av rettssak mulig i tilfelle straffbare forhold straffbart med fengsel på fire år eller mer. Et eksempel på en straffbar handling som varetektsfengsling er tillatt er tyveri, svindel eller et narkotikaforbrytelse.

Hvis det blir utstedt et pålegg om forsikring av statsadvokaten, kan politiet varetektsfange deg med denne ordren, som inkluderer det straffbare forholdet du er mistenkt for, i til sammen tre dager, inkludert nattetimer, på politistasjonen. I tillegg kan denne tre-dagers perioden forlenges en gang med ytterligere tre dager i en nødsituasjon. I forbindelse med denne utvidelsen må etterforskningsinteressen veies mot din personlige interesse som mistenkt. Etterforskningsinteressen inkluderer for eksempel frykt for flyfare, ytterligere avhør eller forhindre deg i å hindre etterforskningen. Personlig interesse kan omfatte for eksempel omsorg for en partner eller barn, jobbbevaring eller omstendigheter som begravelse eller bryllup. Totalt kan forsikringen derfor vare maksimalt 6 dager.

Du kan ikke innvende eller anke over varetekt eller utvidelse av dette. Imidlertid må du som mistenkt føres for en dommer, og du kan sende klagen din til den undersøkende sorenskriveren om uregelmessigheter i arrestasjonen eller varetektet. Det er lurt å konsultere en kriminell advokat før du gjør dette. Tross alt, hvis du er varetektsfengslet, har du rett på bistand fra advokat. Setter du pris på det? Da kan du indikere at du vil bruke din egen advokat. Politiet henvender seg deretter til ham eller henne. Ellers vil du motta assistanse fra vakthavende advokat. Din advokat kan deretter sjekke om det er noen uregelmessigheter under arrestasjon eller under forsikring, og om det var tillatt med foreløpig varetektsfengsling i din situasjon.

I tillegg kan en advokat påpeke rettighetene og forpliktelsene dine under forvaring. Når alt kommer til alt vil du bli hørt i både første og andre fase av forvaring. Det er vanlig at politiet begynner med en rekke spørsmål om din personlige situasjon. I denne sammenheng kan politiet be deg om å oppgi telefonnummeret ditt og dine sosiale medier. Merk: eventuelle svar du gir på disse "sosiale" spørsmålene fra politiet, kan brukes mot deg i etterforskningen. Politiet vil da spørre deg om de kriminelle lovbruddene de mener du kan være involvert i. Det er viktig at du vet at du som mistenkt har rett til å tie og at du også kan bruke den. Det kan være fornuftig å bruke taushetsretten, fordi du ennå ikke vet hvilke bevis politiet har mot deg under forsikringspolisen. Selv om politiet før disse "forretningsmessige" spørsmålene er pålagt å varsle deg om at du ikke er pålagt å svare på spørsmålene, skjer det ikke alltid. I tillegg kan advokaten informere deg om mulige konsekvenser av å bruke taushetsretten. Å bruke taushetsretten er tross alt ikke uten risiko. Du kan også finne mer informasjon om dette i bloggen vår: Retten til å tie i straffesaker.

Hvis løpetiden av den (utvidede) varetekt er utløpt, er følgende alternativer tilgjengelige. Først av alt kan statsadvokaten føle at du ikke lenger trenger å bli varetektsfengslet av hensyn til etterforskningen. I så fall vil statsadvokaten pålegge deg løslatelse. Det kan også være slik at statsadvokaten mener at etterforskningen nå har kommet langt nok til å kunne ta en endelig avgjørelse om det videre hendelsesforløpet. Hvis statsadvokaten bestemmer at du blir varetektsfengslet lenger, blir du ført for dommeren. Dommeren vil deretter kreve forvaring. Dommeren vil også avgjøre om du som mistenkt skal tas i varetekt. I så fall er du også i den neste lengre fasen av forvaringen.

At Law & More, forstår vi at både arrest og varetekt er en viktig begivenhet og kan ha vidtrekkende konsekvenser for deg. Det er derfor viktig at du er godt informert om hendelsesforløpet angående disse trinnene i den kriminelle prosessen og rettighetene du har i løpet av perioden du sitter i varetekt. Law & More advokater er eksperter på området strafferett og hjelper deg gjerne under forsvarets internering. Hvis du har andre spørsmål angående varetekt, kan du kontakte advokatene til Law & More.

Personverninnstillinger
Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre opplevelsen din mens du bruker nettstedet vårt. Hvis du bruker tjenestene våre via en nettleser, kan du begrense, blokkere eller fjerne informasjonskapsler gjennom innstillingene for nettleseren din. Vi bruker også innhold og skript fra tredjeparter som kan bruke sporingsteknologi. Du kan selektivt gi ditt samtykke nedenfor for å tillate slike tredjepartsinnbygging. For fullstendig informasjon om informasjonskapslene vi bruker, data vi samler inn og hvordan vi behandler dem, vennligst sjekk vår Personvernserklæring
Law & More B.V.